Leerlingen van Archipelschool de Golfslag Domburg leggen bloemen neer tijdens de herdenking op de Oude begraafplaats in Domburg
Leerlingen van Archipelschool de Golfslag Domburg leggen bloemen neer tijdens de herdenking op de Oude begraafplaats in Domburg Foto: Archipelschool de Golfslag

Herdenkingen bevrijding Walcheren in gemeente Veere

Door: Advertorial Algemeen

DOMBURG - Begin november wordt in de gemeente Veere ieder jaar de bevrijding van Walcheren in 1944 herdacht. Er zijn herdenkingen in verschillende kernen. De herdenkingen bestaan gewoonlijk uit een toespraak, bloemen leggen, een minuut stilte en gelegenheid om na te praten.

In november 2021 zijn er de volgende herdenkingen:

- Aagtekerke: dinsdag 2 november Locatie: Kalfhoeksepad Start: 10.00 uur. Herdenking in samenwerking met leerlingen van de Jhr. Willem Versluijsschool bij het monument Kalfhoeksepad in Aagtekerke. Tijdens de herdenking worden er verschillende kransen neergelegd en zorgen de leerlingen voor muziek.

- Domburg: maandag 1 november Locatie: Boulevard van Schagen, Domburg Start: 09.00 uur. Leerlingen van groep 8 van de Openbare Basisschool De Golfslag leggen samen met één vertegenwoordiger van de gemeente Veere, één vertegenwoordiger Stadsraad en twee vertegenwoordigers van het Comité, kransen bij de monumenten voor de militairen, die tijdens de bevrijding van Domburg zijn gesneuveld. Ook leest een van de leerling een zelfgeschreven gedicht voor. Dit in de aanwezigheid van één Noorse Militaire Attachee.
Algemene begraafplaats 14.00 uur: Korte inleiding door het comité gevolgd door een vlagceremonie door leerlingen van de Openbare Basisschool “De Golfslag”. Er wordt een zelfgeschreven gedicht voorgelezen en de Last Post wordt gespeeld. Hierna volgt 1 minuut stilte en een krans- en bloemlegging.  

- Westkapelle: op maandag 1 november is er een herdenking op drie verschillende plaatsen.
Locatie: Liberty Bridge bij het PolderhuisStart: 11.00 uur. Verschillende toespraken van vertegenwoordigers gevolgd door een kranslegging, het spelen van volksliederen door de kinderen van basisschool De Lichtboei en 1 minuut stilte.
Locatie: achter de vuurtoren. Start: 12.00 uur. Toespraak door burgemeester Van der Zwaag gevolgd door 1 minuut stilte, kranslegging door verschillende vertegenwoordigers en veteranen en het spelen van het Wilhelmus.
Locatie: herdenkingsplaats ErikaStart: 13.00 uur: korte toespraak door de ceremoniemeester gevolgd door het leggen van poppykransen door veteranen, burgemeester Van der Zwaag en leden van de Commandovereninging, het spelen van de Last Post en 1 minuut stilte.

- Zoutelande: in Zoutelande zijn er op dinsdag 2 november twee herdenkingen.
Locatie: Catharinakerk. Start: 11.00 uur. Gedichten door leerlingen van de basisschool gevolgd door het lezen van de Roll of Honour, een stiltemoment, digitale groet uit Engeland, toespraak en kranslegging. Na afloop is er een koffie en thee in de kerkzaal.
Locatie: Oude begraafplaats.Start: 13.30 uur. Herdenking bij het graf van vliegenier MacLeod met leerlingen van de basisschool en de Unie van Veteranen.

- Dishoek: dinsdag 2 november. Locatie: Monument bij duinovergang Kaapduin, Strand nr. 3. Start: 11.00 uur. Herdenkingsbijeenkomst ter ere van de 47 Royal Marine Commando. 

- Serooskerke: maandag 8 november. Locatie: Muntplein (bij de kerk). Start: 14.30 uur. Toespraak door een vertegenwoordiger van de gemeente Veere gevolgd door een gedicht, het lezen van de namen van de slachtoffers, bloemlegging door leerlingen van de basisschool, het spelen van de Last Post, 2 minuten stilte, Reveille, het spelen van de volksliederen en een kranslegging.

- Vrouwenpolder: maandag 8 november. Locatie: begin Fort de Haakweg. Start: 10.15 uur. Opening door Dhr. Corbijn gevolgd door het ontsteken van de bevrijdingsvlam door leerlingen van CBS De Goede Polder, toespraak door een vertegenwoordiger van de gemeente Veere, spelen van de Last Post, 2 minuten stilte, een gebed, bloemhulde en het zingen van het Zeeuwse volkslied met begeleiding van Mevr. A.J.  Jongepier.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief