De kruiskwal is ongeveer twee centimeter groot.
De kruiskwal is ongeveer twee centimeter groot. (Foto: Mariska Bijleveld)

Borden waarschuwen voor kruiskwallen

  Actueel

WOLPHAARTSDIJK - In het Veerse Meer zitten bij Kortgene, Wolphaartsdijk en Oranjeplaat Badstrand kruiskwallen in het water. De provincie Zeeland plaatst hier borden om zwemmers te waarschuwen voor de kruiskwallen. Aanraking kan jeuk veroorzaken.


Rijkswaterstaat Zee & Delta voert onderzoek uit naar de aanwezigheid van de kruiskwallen in het Veerse Meer. De kruiskwal is vooral te vinden in gebieden met veel waterplanten zoals zeewier.

Tentakels

In het Veerse Meer komen diverse kwallensoorten voor. De meeste zijn volgens de provincie onschadelijk voor mens en dier. De Japanse kruiskwal is ongeveer twee centimeter groot en dankt zijn naam aan het kruisje dat op de kwal te zien is. De kruiskwal heeft tentakels en bij aanraking kunnen mensen klachten krijgen als jeuk en een rode huid. Bij mensen die last hebben van overgevoeligheid kunnen de huidreacties wat heftiger zijn. Kijk voor meer informatie op www.ggdzeeland.nl/kruiskwal.

Zwemwater

Kijk voor meer informatie over de kruiskwallen in het Veerse meer op de kaart. Op www.zwemwater.nl staan alle zwemlocaties in Zeeland.  
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief