waterpark-veerse-meer-large
waterpark-veerse-meer-large

Zeeuws Hof van Saksen in Arnemuiden weer een stap dichterbij

Door: Eugene de Kok Algemeen

MIDDELBURG - De kans dat Zeeland een Hof van Saksen krijgt is weer een stapje dichterbij.

De gemeente Middelburg en Driestar, eigenaar van het luxe vakantiepark in Drenthe, zijn het eens over de doorontwikkeling van Waterpark Veerse Meer. Het waterpark, een initiatief van een aantal partijen, is in 2015 failliet verklaard. De gemeente, die flink in die plannen had geïnvesteerd, dreigde door het faillissement voor zo’n vijf miljoen euro in het schip te gaan.

Nihil

Dat geld ziet de gemeente lang niet allemaal terug, maar het tekort komt wel veel lager uit als het nieuwe plan doorgaat. “Hiermee is het risico voor de gemeente nihil en het effect voor de omgeving heel groot”, zegt wethouder Chris Simons van de gemeente Middelburg over het plan van Driestar.

Zwembad

Het bedrijf wil aan de randen van Veerse Meer 600 vakantiehuizen, centrale voorzieningen, waaronder een winkel en een zwembad, en veel nieuwe natuur realiseren. Op termijn zouden daar, op een nog te ontwikkelen deel, 200 huizen bij moeten komen, zodat er een park ontstaat van 800 huizen. Driestar wil doorgaan met de ontwikkelingen als de gemeenteraad op 8 oktober positief staat tegenover het plan.

Landingsbaan

Aan een andere ontbindende voorwaarde voor de overeenkomst heeft Middelburg inmiddels voldaan. Ze heeft de procedure voor het verleggen van de landingsbaan van vliegveld Midden-Zeeland in gang gezet. De baan moet met 22 graden worden gedraaid, zodat de vliegtuigjes niet meer over het recreatiepark vliegen.

Hoewel meerdere instanties daarvan iets moeten vinden, acht Simons de kans groot dat het verplaatsen doorgaat. Driestar heeft gezegd dat ze bij wil dragen aan het verleggen en de aanleg van de infrastructuur wil voorfinancieren.

Toeristenbelasting

Middelburg betaalt dat terug door voor maximaal tien jaar de helft van de extra toeristenbelasting, die met de huisjes wordt binnengehaald, aan het bedrijf te geven. Dat kan zo’n zeven miljoen euro zijn. “Het verschil met het vorige plan is dat er nu eerst iets is, voordat wij gaan betalen.”

Over de 200 jaarplaatsen, die er nu nog in het gebied zijn, zijn de gemeente en Driestar het ook eens. Deze kunnen niet blijven, maar de twee partijen willen de jaarplaatshouders een alternatief bieden. Met een beetje geluk kunnen zij naar het gebied rondom kampeerboerderij de Kruitmolen, op een steenworp afstand.

Procedures

Als de gemeenteraad op 8 oktober akkoord gaat volgt een periode waarin de procedures worden doorlopen. Simons rekent hier zo'n anderhalf jaar voor. De bouw van de eerste 600 woningen, die daarna kan beginnen, zou ook ongeveer anderhalf jaar in beslag nemen.  



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief