Afbeelding
Foto: Annet Eekman

Provincie is enthousiast over plannen Marie Tak van Poortvliet

Door: Eugene de Kok Algemeen

MIDDELBURG - De provincie is enthousiast over de plannen van het Marie Tak van Poortvliet Museum in Domburg.

Het museum wil nieuwbouwen in het Nehalennia-gebied. De gemeenteraad van Veere is het daar nog niet over eens. Er is dan ook nog geen bestemmingsplan voor het gebied in de duinen van Domburg.

Kustvisie

Wel ligt er een subsidie van negen ton klaar voor de verplaatsing. Het college van Gedeputeerde Staten laat zich niet duidelijk uit over de nieuwe locatie. “Interessant”, noemt het provinciebestuur het wel. Ze wijst op de kustvisie, alle beschermingsregimes in het Natura 2000-gebied en de eisen die daardoor aan een nieuw onderkomen moeten worden gesteld. Dat is een taak van de gemeente en het museum.

Onduidelijkheid

In een verkennend gesprek hebben gedeputeerden Carla Schönknecht en Ben de Reu wel gezegd dat ze het museum daarbij eventueel willen ondersteunen. Het Marie Tak van Poortvliet heeft overigens een subsidieaanvraag van 600.000 euro ingetrokken door onduidelijkheid over het bestemmingsplan.

Status

De provincie zegt dat met deze steun het bedrag nog niet is toegezegd. Een status als themamuseum voor het Marie Tak van Poortvliet is wel mogelijk. Nu heeft Zeeland er vier: Zeeuws Museum, Bevrijdingsmuseum Zeeland, Watersnoodmuseum en het Industrieel Museum.

Licht

Het Marie Tak van Poortvliet is een museum voor beeldende kunst. Het richt zich vooral op kunst die is geïnspireerd op het Zeeuwse landschap en het uniek licht aan de kust. Juist dat trok in het begin van de 20e eeuw veel kunstenaars naar Zeeland. Onder anderen door de aanwezigheid van Jan Toorop en Piet Mondriaan gold Domburg toen als een kunstenaarskolonie. Het huidige onderkomen van het Marie Tak van Poortvliet is een kopie van een tentoonstellinsgebouwtje waarin zij hun werken lieten zien. Het werd in 1921 verwoest. Architect Cees Dam ontwierp het gebouw en heeft ook het nieuwe getekend.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief