Willebrord Ensemble en Voci Miste.
Willebrord Ensemble en Voci Miste.

Voor de eerste maal in Zeeland Missa Katharina in Catharinakerk Zoutelande

Sport en vereniging

ZOUTELANDE - Op zondag 4 november om 15.00 uur klinkt voor de eerste maal in Zeeland de Missa Katharina, een werk voor sopraan, koor en blaasorkest van de bekende componist Jacob de Haan. Dat zal gebeuren in de kerk van Zoutelande met dezelfde naam als de compositie, de Catharinakerk.

De Missa Katharina ontstond als opdrachtwerk in het kader van een in 2006 gehouden compositieprijsvraag. Gevraagd was een compositie met zeggingskracht en een moeilijkheidsgraad, die uitvoering door een amateurkoor en-blaasorkest mogelijk maakte. De internationale jury, bestaande uit specialisten uit de wereld van de blaas-en kerkmuziek koos Jacob de Haan eenduidig als prijswinnaar. Zijn Missa Katharina is daarna uitgevoerd in veel beroemde kerken zoals de Sint Pieterbasiliek te Rome en de Dom in Keulen.

Jacob de Haan

Jacob de Haan(1959) behoort tot de meest uitgevoerde klassieke componisten van deze tijd met name op het gebied van symfonische blaasmuziek en koormuziek. Hij studeerde orgel bij Jos van der Kooy aan het Conservatorium te Leeuwarden en studeerde daar tevens af op het hoofdvak Schoolmuziek. In 2003 ontving hij de muziekprijs voor zijn gehele oeuvre uit handen van Omroep Fryslan. Jacob de Haan ontvangt regelmatig uitnodigingen als gastdirigent bij uitvoeringen van eigen werken en als jurylid bij internationale concoursen.

Twee koren

De Missa Catharina bestaat uit de vaste onderdelen van een mis: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus en Agnus Dei. Daaraan toegevoegd zijn de instrumentale delen Preludium, Offertorium en Postludium en de gezongen misdelen Alleluja en Amen.

De Missa Katharina, die circa 40 minuten duurt, zal in Zoutelande uitgevoerd worden door twee gezamenlijke koren, het Willebrordensemble te Zoutelande en Voci Miste uit Oost-Souburg. Dirigent is Ad Stroo en soliste is de sopraan Maartje Stroo. De instrumentale begeleiding is in handen van een kopergroep, bestaande uit leden van de muziekvereniging Luctor et Emergo uit Zoutelande en Bert Geleijnse, orgel.

Naast de Missa Catharina zullen beide koren afzonderlijk een aantal a capella vocale werken laten horen. Het concert zal herhaald worden op zondag 24 februari 2019 in de historische kerk van Oost-Souburg.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief