Er bleven nog veel spullen staan. In de achtergrond Benno Donkers. FOTO TIES STEEHOUWER
Er bleven nog veel spullen staan. In de achtergrond Benno Donkers. FOTO TIES STEEHOUWER

Met de verkoop van de inventaris is parochiehuis Klundert nu echt verleden tijd

Door: Amber Kuijs Cultuur

KLUNDERT - Een echt droevige stemming hing er niet zaterdag in de grote zaal van het parochiehuis in de Oosterstraat in Klundert. Toch was daar alle aanleiding toe omdat de verkoop van de inventaris van het gebouw het definitief maakt dat het gebouw na ruim zeventig jaar gaat sluiten.

Niet lang na de Tweede Wereldoorlog werd het gebouwd als een soort multicultureel centrum voor de katholieken in Klundert. Het stond dan ook binnen het katholieke vierkantje. In dat vierkantje stonden toen ook de rooms-katholieke kerk, het klooster, de pastorie, de pastorietuin en het parochiehuis. Generaties Klundertsen luisterden in het parochiehuis naar de pastoor, hielden er feesten en het Klundertse carnaval werd er geboren.

Voorstellingen
Omdat er al vanaf het begin een toneel was werden er voorstellingen gegeven en operettes opgevoerd. Een van de eerste voorstellingen was de opvoering in 1949 van de operette Repelsteeltje door de meisjes van de Jonge Garde. Dat gebeurde toen in het parochiehuis St. Joseph onder leiding van de legendarische juffrouw Van Elewout. De entree was voor de eerste rang was 1 gulden en voor de tweede rang 75 cent. Vele operettes, zangavonden en toneelvoorstellingen zouden er volgen. De toneelvoorstellingen werden onder andere gegeven door de verenigingen Cirkel, het Vierkantje van de buurvereniging het Westerkwartier en door de toneelgroep van de buurtvereniging Oost. Al die gezelschappen schreven de namen van de spelers achter op de coulissen waar ze nu nog staan. Iemand van Cirkel kwam en zaterdag foto's van nemen.

Verhuisd

De laatste veertig jaar maakten ook niet-katholieken gebruik van het gebouw. Niet alleen was het jarenlang de residentie van Prins Carnaval, maar ook de PCOB maakte er gebruik van, evenals de KBO. Sint Nicolaas werd er begroet door de kinderen en er werden zelfs yogalessen gegeven en bruiloften en partijen gehouden. Ook fungeerde het jarenlang als stembureau. Zeker toen het gebouw De Eendracht in de Westerstraat een andere functie kreeg werd het steeds drukker in het parochiehuis, maar dat werd weer minder toen de Niervaert open ging. De laatste uitbater was Benno Donkers, die vanaf 2010 een flinke verbouwing doorvoerde. Hij is diegene die de deuren voor de laatste maal sluit. Veel activiteiten zijn inmiddels verhuisd naar de Stad Klundert in de Molenstraat. Het is de bedoeling dat er na afbraak van het parochiehuis woningen worden gebouwd.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief