Afbeelding
Foto: Miryam van der Stee

De eerste maanden van wethouder Brummans

Door: Guus Arnouts Politiek

ZEVENBERGEN – Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Moerdijk heeft na de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart weer een vrouwelijke wethouder in haar geleding. Désirée Brummans werd op 31 mei jongstleden als nieuw collegelid geïnstalleerd.

Inmiddels zit ze een paar maanden op deze stoel en ze is zeer enthousiast. Haar portefeuille behelst onder andere ruimtelijke ordening, wonen, volkshuisvesting, duurzaamheid en milieubeleid. Daarnaast is ze derde loco-burgemeester van de gemeente Moerdijk. Na enkele jaren raadslid en ook fractievoorzitter te zijn geweest voor haar partij, het CDA, werd zij vorig jaar oktober benaderd met de vraag of zij de post van wethouder ambieerde.

Jaap Kamp had te kennen gegeven zijn functie neer te leggen en wanneer het CDA weer genoeg stemmen zou vergaren bij de verkiezingen voor een wethouderspost, moest er wel een goede opvolger beschikbaar zijn. Désirée Brummans heeft goed gewikt en gewogen en besloten om, wanneer de kans zich voor zou doen, de functie te accepteren.

Loopbaan
In 2013 begon de politieke loopbaan van wethouder Brummans toen ze aan de zijlijn een soort van stage liep, vertelt ze. In maart 2014 werd ze raadslid van de gemeente Moerdijk. Slecht een jaar later werd ze fractievoorzitter van het CDA. Van die taak heeft ze zich goed gekweten, want onder andere haar uitstekende dossierkennis zorgde ervoor dat ze in beeld kwam voor het wethouderschap.

Volksvertegenwoordiger
Voordat ze echter besloot een wethouderspost in te willen vullen, heeft ze zich goed georiënteerd. Zelf is ze van mening dat je hier ook niet voor kunt leren, maar dat je bovenal een zeer brede interesse moet hebben, vooral in mensen. Daarnaast is betrokkenheid een must. “Ook als wethouder ben ik nog steeds een volksvertegenwoordiger,” zegt ze hierover.

Bril
Er is in de afgelopen maanden op politiek vlak nog niet veel gebeurd vanwege het zomerreces. Het heeft er wel voor gezorgd dat wethouder Brummans daardoor de tijd had om zich heel goed in te lezen in de verschillende dossiers. “Ik heb er inmiddels een permanente bril aan overgehouden,” lacht ze. Op de vraag waar haar speerpunten liggen, antwoordt ze luid en duidelijk: “Ik heb haast met woningbouw en ook met een deugdelijk beleid voor de grote opgave op het gebied van duurzaamheid.”

Tempo
Haast hebben is soms lastig binnen de politiek, weet ze. Het tempo waarop procedures verlopen, mag wat haar betreft soms vele malen hoger. Bijvoorbeeld in het geval van de geluidsoverlast in Heijningen en Helwijk, waar het lang wachten is op een oplossing van de rijksoverheid. Gelukkig staan er veel zaken tegenover die boven verwachting lopen, zoals de starterslening voor jongeren die een huis willen kopen.

Welkom
Wethouder Brummans heeft dus, ondanks haar betrekkelijk korte politieke loopbaan, inmiddels de nodige bagage. Wanneer er zaken spelen waarin zij iets kan betekenen, vinden inwoners bij haar een luisterend oor. “Ik ga graag de dialoog aan. Als het erop aankomt, sta ik altijd voor de belangen van onze inwoners.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief