Dorp Helwijk in de ban van twee jubilea
In Helwijk werd de speeltuin vorig jaar opgeknapt.
In Helwijk werd de speeltuin vorig jaar opgeknapt. (Archieffoto: Ties Steehouwer)

Dorp Helwijk in de ban van twee jubilea

HELWIJK - De kern Helwijk onder de rook van Willemstad viert van zaterdag 3 tot en met vrijdag 9 augustus twee jubilea. Dat zijn het 65-jarig bestaan van de kern zelf én het 50-jarig bestaan van de vakantiefeestweek van de speeltuinvereniging Kindervreugd. Het spreekt vanzelf dat het bestuur van de vereniging onder leiding van Erik Maliepaard deze twee mijlpalen niet ongemerkt voorbij wil laten gaan.


Helwijk ontstond in de loop der jaren rond de hofstede Helwijk, nabij het in 1811 gestichte Fort de Hel. Lange tijd was het evenwel niet meer dan een buurtschap. Dit veranderde in 1954, toen de gemeente Willemstad hier een heus dorp begon te bouwen. De bedoeling van deze nieuwe kern, op anderhalve kilometer ten zuiden van het oude Willemstad, was om uit te groeien tot de stad Oranjestad met ongeveer 10.000 inwoners. Dit is echter nimmer gebeurd. De keuze voor Helwijk vloeide voort uit de monumentale status van Willemstad: men wilde deze plaats niet uitbreiden binnen het schootsveld van deze vestingstad. Daarom kwam de nieuwbouw geïsoleerd van Willemstad te liggen, zo maakt Wikipedia duidelijk.

Kindervreugd

Helwijk heeft nooit een kerk gehad en enkele jaren geleden werd de basisschool gesloten. Bijna tegelijkertijd werd er een appartementencomplex in gebruik genomen. De speeltuinvereniging Kindervreugd, met daarnaast het verenigingsgebouw de Blokhut, is de spil van de wijk. De vereniging zet zich in voor alle Helwijkers. Zo zijn er onderafdelingen voor toneel, biljarten, kaarten en senioren. Daarnaast maken een tafeltennisclub, EHBO-vereniging, line dancers, een postzegelclub, een fitnessclub en een yogaclub gebruik van De Blokhut. Ook wordt er de bekende rommelmarkt gehouden.

Tirol und Bierfest

Het uitgebreide programma van de feestweek kreeg als thema mee Tirol und Bierfest. Dat begint zaterdag al met een Tiroler Après-Ski Avond in de feesttent. Maliepaard: "Om het plaatje compleet te maken hopen we dat zoveel mogelijk bezoekers in lederhosen of dirndl komen. Heb je geen Tiroler outfit in de kast hangen? Geen probleem, ook zonder ben je van harte welkom". Op zondag 4 augustus is er in de Koningin Emmastraat een braderie en in de feesttent kan iedereen meedansen tijdens de country- en line dance middag. Er is tevens een vrijmarkt en een kinderkermis.

Creatieve high tea

Op maandagmiddag is er een creatieve high tea met een competitie element. "In teams strijden we om diverse titels: Wie decoreert de mooiste tafel? Wie weet het meest van patisserie? En wie wint de Cup Cake Cup? Een smakelijke en vermakelijke middag voor jong én oud". 's Avonds is het bingo time. Ook voor dinsdag 6 augustus is er een vol programma. Om 11.00 uur begint er een levend ganzenbord en een Oud-Hollandse spelletjesmiddag en 's avonds is het Quizavond. "Pen en papier zijn bij deze quiz niet nodig, want we werken met stemkastjes".

Zeskamp

Op woensdag is er 's middags een zeskamp voor kinderen en na 19.00 uur eentje voor volwassenen. Donderdag 8 augustus staat er een fietspuzzeltocht op het programma, met lunch tussen de middag. Om 21.30 uur is het tijd voor een spooktocht. "We gaan dit jaar weer flink uitpakken met de spooktocht! Met passend vervoer worden de deelnemers naar Willemstad gebracht. De tocht zal starten tegenover de brandweerkazerne en over de wallen en door de bossen voeren". De feestweek wordt op vrijdag besloten met jeugdshow en een Typisch Hollands Feestavond.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>