[FOTO'S] Kanonnen, musketiers en oude ambachten op Vestingstedendagen
Kanonnen en geweren.
Kanonnen en geweren. (Foto: Elles Jansen)
FOTO'S

Kanonnen, musketiers en oude ambachten op Vestingstedendagen

WILLEMSTAD - Het aloude vestingsstadje Willemstad was in het weekend het toneel voor de Nederlandse Vestingstedendagen. Het feest begon zaterdag met de intocht van Geuzenschip De Prince Admirael uit Brielle. Het weekend bestond uit allerlei middeleeuwse activiteiten en via een hedendaagse App op je telefoon kon je een interactieve wandelroute volgen. Maar ook zonder deze App kon je met diverse gidsen langs de diverse stellingen een hoop te weten komen over de rijke geschiedenis van deze vestingstad.


Als je Willemstad vanuit de lucht bekijkt zie je de zeven punten van deze vesting. "Willem van Oranje heeft deze vesting uit laten graven en elk punt is vernoemd naar de zeven provinciën die Nederland toen rijk was", legt Angelique uit. Ze neemt ons mee naar het eerst punt naast het Mauritshuis, waar het kampement van de Bergsche Battery is opgeslagen. Musketier Hans Wagemakers legt uit hoe de musketier werkt, maar kan het door de regen helaas niet laten zien. "Daarom duurde de 80-jarige oorlog zo lang", lacht hij. "Bij slecht weer kon niet geschoten worden." Wilfred Heesters, commandant van de Bergsche Battery, laat vervolgens zien hoe de piekeniers met hun 5,20 meter lange pieken ten strijde gingen.

Vaerdigh Volk

Na een demonstratie kanonschieten wordt de expeditie vervolgt naar kampement Bastion Friesland waar de Graven van Holland en Vaerdigh Volk laten zien hoe je moet vechten met zwaarden, kan boogschieten, maar ook hoe het leven was in de Middeleeuwen. Meijke (12) trekt een harnas aan en houdt een zwaard vast en wil best even poseren voor de foto. Jochum (10) spant de boog aan en schiet bijna in de roos. "Je moet best sterk zijn", legt hij uit en je zag zijn arm licht trillen toen hij de veer losliet.
Bij het Garderejiment d'r Kuëb va Heëele kon je leren marcheren op de maat van de trom. Niet met echte geweren, maar met replica's van hout. En als je het goed gedaan had, kreeg je een heus marcheerdiploma. Verder was er een succesvolle Pop-Monument op zaterdagavond. "Het is voor herhaling vatbaar", aldus de organisatie.

Elles Jansen

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>