Het terrein naast de jachthaven en Van Bellen Wind & Snow ligt al jaren braak. FOTO TIES STEEHOUWER
Het terrein naast de jachthaven en Van Bellen Wind & Snow ligt al jaren braak. FOTO TIES STEEHOUWER (Foto: Ties Steehouwer)

Komst appartementen aan water Willemstad stap dichterbij

WILLEMSTAD - De komst van twee grote appartementencomplexen aan de Hellegatsweg in Willemstad komt een stap dichterbij. De gemeente heeft met belanghebbenden gepraat, waardoor er een aantal wijzigingen is toegepast.


De twee flats met ieder veertien appartementen krijgen een grotere afstand van elkaar, waardoor er een doorzicht ontstaat naar het water. Daarvoor is wel meer grond nodig. Projectontwikkelaar Havenfront BV wil hiervoor grond van de gemeente kopen. Een deel kan in eigendom komen door percelen te ruilen, maar dan is er nog een extra stuk nodig. Op dit moment loopt een taxatie om te kijken of dit een financieel haalbaar plan is.

Uitbreiding voorkomen

Het gemeentebestuur stelt voor om het bestemmingsplan strak te bestemmen, zodat er op het braakliggende terrein niet meer dan 28 appartementen kunnen worden gerealiseerd. Op dit moment is het mogelijk om in de toekomst nog meer flats te bouwen, maar dat wil burgemeester Jac Klijs voorkomen.

Hotel

Niet alle ondernemers zien de komst van de appartementen zitten. De uitbaters van Van Bellen Wind & Snow en Jachthaven de Batterij zagen liever de komst van een hotel. Dat was ook eerst de bedoeling, maar blijkt in de praktijk niet uitvoerbaar. De afgelopen zeventien jaar bleek er geen concrete interesse vanuit de markt te zijn om het idee te realiseren. Volgens burgemeester Jac Klijs is de locatie te klein voor een hotel met minimaal honderd kamers. Ook is er in Willemstad geen vraag naar een dergelijke voorziening. Toeristen verblijven alleen in de lente en de zomer in de stad en voor de zakelijke markt is Willemstad te klein.

Ontwikkeling plein

Klijs ziet wel kansen voor toerisme en recreatie op het plein voor Van Bellen Wind & Snow en jachthaven de Batterij. Gedacht wordt aan drijvende huisjes in de jachthaven of aan kleinschalige horeca met terras. Het plein komt in eigendom van de gemeente. Die wil met de twee bedrijven intentieovereenkomsten afsluiten voor de verdere ontwikkeling van deze locatie.

Wandelpad

De stadstafel Willemstad heeft nog een verzoek ingediend om een wandelpad tussen het appartementencomplex en het water te maken. Volgens Klijs is dit lastig. De benodigde gronden zijn in eigendom van Rijkswaterstaat. Ook is het gebied overstroomgebied voor hoog water. Het aanleggen van zo'n pad is dan ook niet toegestaan. Een eventueel struinpad kan een alternatief zijn. Het gemeentebestuur ziet dit niet zitten, omdat het pad dan niet is aangesloten op andere wandelpaden.

Aspirant-kopers

Voor de 28 appartementen zijn inmiddels veel gegadigden. Veertig geïnteresseerden hebben zich al gemeld. Het grootste deel daarvan komt uit Willemstad. Het gemeentebestuur ziet daarom genoeg belangstelling om door te gaan met het plan.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES