Foto: Gemeente Moerdijk/Marcel Otterspeer

Klundertse kanonnen na opknapbeurt weer terug bij het stadhuis

KLUNDERT - Woensdag zijn de drie historische kanonnen weer teruggeplaatst op hun plek bij het stadhuis. De afgelopen maanden waren ze even uit het beeld verdwenen omdat de affuiten - de onderstellen waarop ze zijn geplaatst - moesten worden gerenoveerd.


De affuiten waren aan het rotten geslagen. “Die zijn helemaal gedemonteerd om de slechte eikenhouten delen te kunnen vervangen”, legt wethouder Jack van Dorst uit. “Daar is een speciaal soort eikenhout voor gebruikt dat past bij de oudheid van affuiten, zodat het niet uit de toon valt."

Beits

De goede stukken hout zijn opnieuw gebruikt. Dat geldt ook voor de meeste oude bouten, moeren en stalen ringen. "De houten stukken die nog goed waren hebben we laten opfrissen. En de onderdelen die op de affuiten zitten zijn nagemaakt.” Tenslotte zijn de drie affuiten afgewerkt met een transparante beits, dei onder andere zorgt voor een langere levensduur. 

Verdwenen

Het was overigens niet de eerste keer dat de kanonnen tijdelijk uit het Klundertse stadsbeeld verdwenen. Ook in 1985, 1997 en 2004 moesten ze tijdelijk op een andere plaats worden gestald. In 1985 en 2004 gebeurde dat vanwege groot onderhoud en in 1997 omdat het centrum van Klundert werd gerenoveerd. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>