Marjolijn Verhaar start een groep voor slimme peuters.
Marjolijn Verhaar start een groep voor slimme peuters. Foto: Marjanne Dijkstra

Opvang voor peuters met voorsprong in Standdaarbuiten

Door: Marjanne Dijkstra Algemeen

STANDDAARBUITEN - Na de zomervakantie wordt bij kinderopvang De Dwergjes in Standdaarbuiten gestart met een groep voor de pittige en pientere peuter. Deze groep is bedoeld voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Marjolijn Verhaar van De Dwergjes nam het initiatief voor slimme peuters die nét een andere benadering nodig hebben.

Marjolijn Verhaar vertelt: "We bieden al bso, kinderdagopvang, peuteropvang en peuteropvang voor kinderen met een achterstand aan en peuteropvang voor kinderen met een voorsprong is een logische nieuwe stap. Met mijn eigen kinderen heb ik veel ervaring met hoogbegaafdheid en ik heb gezien wat goede begeleiding kan doen met een kind. Een aantal jaar geleden heb ik een cursus gevolgd voor het herkennen van hoogbegaafdheid en meer medewerkers hebben extra scholing gehad. We hebben nu een licentie om een groep te starten voor kinderen die voorlopen."

Fouten maken

Sommige kinderen zijn gewoon verder dan andere kinderen, weet Verhaar. "Het hoeft dan niet meteen om hoogbegaafdheid te gaan, sommige kinderen lopen gewoon wat voor. We kijken graag wat we ze kunnen bieden aan uitdagingen om hun focus en alertheid te behouden. Kinderen die hoogbegaafd zijn moeten al vroeg leren om te leren, dat is voor hen een uitdaging. Als ze niet van jongs af aan al leren om fouten te maken, kunnen ze boos en gefrustreerd raken. Fouten maken is helemaal niet erg, want ook daar leer je van."

Meer aandacht

De groep Bij De Dwergjes moet na de zomervakantie starten en er is in eerste instantie plaats voor zo'n vijf peuters tussen de twee en vier jaar. "Dat is natuurlijk ook een beetje afhankelijk van het aantal aanmeldingen, maar we gaan hoe dan ook starten. Ouders die twijfelen of hun kind hiervoor in aanmerking komt, kunnen altijd contact opnemen. Overigens zijn niet altijd alle kinderen hoogbegaafd, soms gaat het om een hoog IQ en soms lopen ze gewoon een beetje voor, maar ook zij hebben meer aandacht nodig. Deze kinderen zoeken een gelijke die hen begrijpt, daar voelen ze zich prettig bij."

Interesses

Bij de peuteropvang van De Dwergjes wordt gewerkt met Uk en Puk en de slimme peuters gaan met verschillende thema's aan het werk. "We gaan bijvoorbeeld dieper in op het lichaam. Hoe werkt je tong of hoe ziet je skelet eruit? Of we gaan aan de slag met de planeten. We kijken wel goed naar waar de interesses van de kinderen liggen. Hoe ver zijn ze bijvoorbeeld al met letters en cijfers herkennen of zelfs schrijven? De interesse voor het onderwerp moet er echt zijn bij deze groep, anders krijg je het onderwerp er niet in. Bij de reguliere peutergroep herhalen we veel, maar bij de pientere peutergroep bieden we niet steeds hetzelfde aan omdat de kans op verveling dan toeslaat."

Contact

Verhaar hoopt vanaf 24 augustus te starten met een leuk groepje peuters. Ouders kunnen meer informatie opdoen via www.kinderopvangdedwergjes.nl, maar zeker ook aankloppen bij Verhaar. "Nauw contact met ouders vinden we belangrijk en we houden zoals altijd een uitgebreid intakegesprek. Onze medewerkers hebben ervaring met deze doelgroep en kunnen deze kinderen goed begeleiden. We hebben er veel zin in."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief