Joke Frijters met haar Koninklijke onderscheiding.
Joke Frijters met haar Koninklijke onderscheiding. Foto: Marjanne Dijkstra

Joke Frijters maakte van hobby haar werk

Door: Marjanne Dijkstra Algemeen

HEIJNINGEN - Dit jaar kregen vijftien mensen uit de gemeente Moerdijk tijdens de jaarlijkse lintjesregen een Koninklijke onderscheiding van koning Willem-Alexander. Burgemeester Jac Klijs kon vanwege de coronacrisis de versierselen nog niet meteen persoonlijk opspelden, maar hij verraste alle deelnemers met een telefoontje. De Moerdijkse Bode ging op zoek naar de verhalen achter de gedecoreerden. Deze week is dat Joke Frijters-van Driel (64) uit Heijningen.

Als het interview met Joke Frijters plaatsvindt is burgemeester Jac Klijs al langs geweest om de versierselen uit te reiken. Opspelden mocht hij wegens de maatregelen rond het coronavirus niet. "Het was superleuk, mijn kinderen en kleinkinderen waren er, de vlag was uitgehangen en mijn partner Ad heeft de onderscheiding bij me opgespeld. Natuurlijk wist ik net als iedereen al eind april dat ik een lintje zou krijgen. Mijn dochter had me met een smoes om op mijn kleinzoon te passen thuis gehouden. Ze bleef toch hangen om koffie te drinken en ik stond net mee te sporten met Nederland in Beweging, toen de burgemeester belde. Ik wilde eerst niet opnemen, maar mijn dochter drong wat aan. Ik had er echt geen seconde aan gedacht dat ik een onderscheiding zou kunnen krijgen. Ik voelde me wel vereerd, want mensen waarderen dus wel wat ik deed en doe."

Sporten

Frijters is al jaren actief bij sportvereniging De Kieviten, in vele verschillende functies. "Voor ik hier in het dorp woonde, heb ik veel zelf geturnd en vanaf mijn zestiende ben ik gaan assisteren met lesgeven. Vanaf mijn achttiende mocht ik zelf voor een groep staan. Toen ik hier kwam wonen, heb ik me bij sportvereniging De Kieviten aangesloten, het was toen nog een omnivereniging met de korfbalvereniging samen. Begin jaren tachtig ben ik even gestopt toen mijn dochters werden geboren. Toevallig is een van hen vorig jaar het bestuur ingegaan." Tien jaar geleden maakte Frijters van sporten ook haar beroep. "Ik werkte toen bij de Rabobank en moest daar weg. Ik geef nu zo'n zestien uur in de week verschillende trainingen in Moerdijk, Fijnaart en Willemstad. Bij De Kieviten heb ik trouwens steeds mijn termijn opgeschoven: 'als ik 50 ben stop ik, nee als ik 60 ben'. Ik zit er nog steeds, sport geeft me ontzettend veel energie." De 64-jarige Frijters zet zich naar eigen zeggen in waar ze kan. "Ik heb ook nog een tijdje wat voor het Rode Kruis gedaan. Best handig om mijn EHBO-diploma weer te halen met alle sportlessen die ik geef. Ik was ook vaak verkeersregelaar bij de RopaRun, de avondvierdaagse of bij het carnaval."

Muziek

Muziek was ook een van de passies van Frijters. In 1978 was ze mede-oprichter van de Drumfanfare Showband Heijningen en ze was er tot 2012 vrijwilliger. "Ik trad op met een muziekvereniging en we spraken erover om in Heijningen ook zoiets op te richten. Binnen no-time hadden we vijftig leden en gaf ik trompetles. Ik ben er een beetje ingerold. Het ligt me wel om iets op te zetten en te organiseren. Ik deed dat vaak met mijn man Din - hij is inmiddels al een tijd overleden - dus we waren er samen vaak en veel mee bezig. Als hij dit had geweten? Ja, ik denk dat hij dan wel trots op me zou zijn geweest."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief