Arie Sonneveld is heel trots op zijn lintje.
Arie Sonneveld is heel trots op zijn lintje. Foto: Marjanne Dijkstra
GEDECOREERDEN

Arie Sonneveld houdt wel van een feestje

Door: Marjanne Dijkstra Algemeen

HEIJNINGEN - Dit jaar kregen vijftien mensen uit de gemeente Moerdijk tijdens de jaarlijkse lintjesregen een koninklijke onderscheiding van koning Willem-Alexander. Burgemeester Jac Klijs kon vanwege de coronacrisis de versierselen nog niet meteen persoonlijk opspelden, maar hij verraste alle deelnemers met een telefoontje. De Moerdijkse Bode ging op zoek naar de verhalen achter de gedecoreerden. Deze week is dat Arie Sonneveld (75) uit Heijningen.

Het was door Joke Frijters (die vorige week in De Moerdijkse Bode over haar lintje sprak) en haar man Din dat Arie Sonneveld bij de Drumfanfare Showband Heijningen kwam. "Mijn vrouw zat al bij de drumband. Ik werkte toen als bakker, kwam overal langs de deuren en werd toen gevraagd of ik penningmeester van de drumfanfare wilde zijn. Ik had al wel eens in een blaaskapel gezeten en toen ze vragen of ik wilde helpen, vond ik dat gewoon leuk." 

Sonneveld was ook twintig jaar lang betrokken bij carnavalsvereniging De Kleibatsers. "Daarvoor deden we van alles: collecteren voor de vereniging, ik was Prins Carnaval, we gingen met bussen op bezoek bij andere carnavalsverenigingen, deden bezoeken aan scholen en verenigingen waar carnaval werd gevierd. We waren daar vanaf januari tot aan carnaval mee bezig. Carnaval is meer seizoenswerk, natuurlijk begint het al wel op 11 november, maar in de vijf weken na nieuwjaar waren we echt druk bezig."

Muzikaal

In zijn werkzame leven werkte Arie Sonneveld van zijn vijftiende tot zijn vijfenveertigste als bakker. Hij kwam met brood aan de deuren. Op zijn vijfenveertigste belandde hij in de wegenbouw bij Rijkswaterstaat. Zijn vrouw en hij hadden een druk gezin met vijf kinderen, dat inmiddels is uitgebreid met kleinkinderen en een achterkleinzoon, Nelis. Hij is nog steeds betrokken bij de Drumfanfare Showband Heijningen. "Het is inmiddels wel allemaal wat anders. Toen ik begon werd het boekhoudwerk gedaan met pen en papier, maar nu is dat met de computer. Ik heb daar wel wat hulp bij gekregen. Een dochter, twee zoons, een schoonzoon en een kleindochter zijn ook allemaal muzikaal en betrokken bij de drumfanfare of de dweilband van onze schoonzoon."

Feestje

Eind april hoorde Sonneveld dat hij een koninklijke onderscheiding zou krijgen. "We drinken elke ochtend koffie bij onze dochter, maar dat ging nu een keer niet. Onze dochter kwam wel naar ons, had ze gezegd. De burgemeester belde en toen ik ophing zei ik verbaasd wie het was. 'Dat weten we', werd er gezegd. Het was een complete verrassing voor me. Ik moest er achteraf even goed over nadenken wat er nu was gebeurd."

Toen Sonneveld begin juli dan ook echt het lintje kreeg, is er een goed feestje gevierd. "Onze dochter heeft een ruime grote tuin waar iedereen in kan. Het was erg gezellig. Ook Chiem de Vos, een vriend waarvoor onder andere ik de initiator was voor zijn lintje, was aanwezig. Toen de burgemeester langskwam zijn de burgemeester, onze achterkleinzoon en ik zijn ook met z'n drieën op de foto geweest. Die kon hij leuk laten zien op school. Op het moment is het natuurlijk allemaal wat rustig, maar ik hoop dat we per 1 september weer actiever kunnen zijn. Het hele avontuur met de onderscheiding was heel bijzonder. Het was een complete verrassing en ik ben er ontzettend blij mee."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief