Frijters loopt 350 dagen per jaar een rondje voor de buurtpreventie
Frijters loopt 350 dagen per jaar een rondje voor de buurtpreventie Foto: Marjanne Dijkstra
GEDECOREERDEN

Vrijwilliger Gerard Frijters is bezige bij

Door: Marjanne Dijkstra Algemeen

STANDDAARBUITEN - Dit jaar kregen vijftien mensen uit de gemeente Moerdijk tijdens de jaarlijkse lintjesregen een koninklijke onderscheiding van koning Willem-Alexander. Burgemeester Jac Klijs kon vanwege de coronacrisis de versierselen nog niet meteen persoonlijk opspelden, maar hij verraste alle deelnemers met een telefoontje. De Moerdijkse Bode ging op zoek naar de verhalen achter de gedecoreerden. Deze week is dat Gerard Frijters (71) uit Standdaarbuiten.

'Stilzitten' komt in het woordenboek van Gerard Frijters niet voor. De vitale zeventiger staat nog rustig op de ladder voor wat klussen in en om het huis en twee dagen in de week helpt hij zijn schoonzoon uit de brand door met de vrachtwagen te rijden. Hij had een druk leven in de wegenbouw en een gezin met vier kinderen en inmiddels elf kleinkinderen. Hij is onder andere bestuurslid van wijkvereniging Oudendijk - Kreekdijk, was medeoprichter van biljartvereniging De Splitsing, is verkeersregelaar bij evenementen ("maar daar zijn we mee gestopt") en toezichthouder bij buurtpreventie kern Standdaarbuiten. "Je rolt van het ene in het andere, want je spreekt wat af en je doet het gewoon. En hoe meer je doet, hoe vaker mensen een beroep op je doen. Hier in het dorp hebben we ook een bijzonder rijk verenigingsleven, dus je zit al snel in verschillende dingen."

Online

In 1964 werd Frijters lid van de wijkvereniging. "Ik was al jong lid en later ging ik in het bestuur. Het is een actieve vereniging. Hoewel we nu door het coronavirus veel dingen hebben moeten uitstellen of afzeggen, hebben we ook dingen wél kunnen doen. Zo hebben we online een dorpenquiz kunnen houden en een keer een bingo. Dat was toch wel heel erg leuk. We hebben elk jaar een globale planning, maar alles valt of staat een beetje met de ontwikkelingen. We staan te popelen om leuke dingen te doen, maar willen als bestuur niet dat mensen risico lopen." De gekke coronatijd met intelligente lockdown kwamen Frijters en zijn vrouw door, door veel voor de kleinkinderen te zorgen als hun ouders aan het werk moesten. "We vervelen ons nooit", lacht Frijters.

Klappen

De dag dat hij het telefoontje van burgemeester Jac Klijs kreeg, zat Frijters op de trekker. "Ik was onderweg en kreeg telefoon. Ik stopte bij een kennis om even te telefoneren in zijn schuur en was volslagen verrast. Toen ik thuis kwam stond er al snel een groot bord voor de deur met 'drie keer toeteren, Gerard heeft een lintje'. De kinderen brachten ook taart en ballonnen." Zijn vrouw vult aan: "Bij mij vielen wel wat dingen op z'n plaats toen. Onze dochter wilde namelijk koffie komen drinken, terwijl dat nooit kan op die dag." 

Frijters vond het een prachtige dag. "Iedereen toeterde, riep en zwaaide naar me. 's Avonds werd er gevideobeld met familie die me feliciteerde en we moesten om 20 uur een rondje rijden over de dijk met de fiets. Iedereen stond langs de dijk te klappen voor me en dat was zo bijzonder. En nog steeds als ik op bijvoorbeeld Noordhoek kom voor buurtpreventie, dan word ik gefeliciteerd. Toen de burgemeester hier was hebben we ook een leuke middag gehad. Mijn vrouw mocht het lintje opspelden. Het is echt een mooie waardering."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief