Leo Driesprong was vijftig jaar lid van de schietvereniging.
Leo Driesprong was vijftig jaar lid van de schietvereniging. Foto: Marjanne Dijkstra
GEDECOREERDEN

Leo Driesprong altijd in de weer voor kerk, buurtbus en schietclub

Door: Marjanne Dijkstra Algemeen

WILLEMSTAD - Dit jaar kregen vijftien mensen uit de gemeente Moerdijk tijdens de jaarlijkse lintjesregen een koninklijke onderscheiding van koning Willem-Alexander. Burgemeester Jac Klijs kon vanwege de coronacrisis de versierselen nog niet meteen persoonlijk opspelden, maar hij verraste alle deelnemers met een telefoontje. De Moerdijkse Bode ging op zoek naar de verhalen achter de gedecoreerden. Deze week is dat Leo Driesprong (75) uit Willemstad.

Leo Driesprong was eind april bezig in de kerk met het schuren en verven van de vloer. "Dat moest opeens hals over kop gebeuren en ik was daar lekker aan de slag. Opeens kwam er een hele delegatie aan mensen binnen met de mededeling dat er telefoon voor mij was. Toen ik hoorde dat het burgemeester Jac Klijs was, ging er wel meteen een lichtje bij me branden. Ik vond het zo bijzonder dat ik voor een lintje was uitgekozen, het was echt een emotioneel moment. Later kwam hij ook nog officieel het lintje uitreiken hier in de tuin. We hebben toen ook een hele leuke middag gehad met z'n allen."

Kerk

Driesprong werd geboren op de Kraaiendijk in Fijnaart, maar het gezin waar hij uitkwam was altijd georiënteerd op Willemstad. "Voordat ik trouwde - in 1975 - werd ik lid van de vrijwillige brandweer. Ik was dat tot 2000, toen werd ik 55 jaar en dan moet je er helaas uit. Ik ben ook nog een tijdje diaken en ouderling-kerkrentmeester geweest en ben nu nog ondersteuner van de kerkrentmeesters bij de Protestantse Gemeente Willemstad. In mijn werkzame leven ben ik 47 jaar timmerman geweest in de bouw, dus toen ik in 2011 werd gevraagd om de renovatie van de voormalige Gereformeerde kerk in de gaten te houden, zei ik daar geen nee tegen. Ik deed dat samen met mijn broer Ad. Samen hebben we het werk precies nagelopen en waren we van februari tot september veel op de bouw aanwezig. Zo konden we prima in de gaten houden of het werk vorderde zoals het moest."

Buurtbus

Driesprong werkte 23,5 jaar in Willemstad en eenzelfde tijd in Rotterdam en had uiteindelijk ook een druk gezinsleven met zijn vrouw en twee kinderen. "Toen ik met 63 eruit kon deed ik dat niet voor het werk, maar het rijden van 35.000 kilometer per jaar werd toch zwaar. Ik heb daarna ook nog meer vrijwilligerswerk gedaan. Ik loop de vele collectes die mijn vrouw organiseert. Ook reed ik op de Buurtbus, maar daar kwam door het coronavirus een abrupt einde aan. Ik mag rijden tot 75, maar hoop later dit jaar een laatste rit te rijden."

Potje bier

Het initiatief voor het lintje kwam bij schietvereniging Prins Maurits vandaan, waar Driesprong meer dan vijftig jaar lid was. "Ik was achttien toen ik lid werd. Er was een bazaar in gebouw Irene en er was ook een schietbaan. Ik kon vrij goed schieten en er werd gevraagd of ik lid wilde worden. Ik ben op maandag naar de club gegaan en ben blijven gaan. We schoten met luchtbuksen. Ik had daar gewoon ontzettend veel plezier in: schieten en een potje bier drinken." 

Een aantal jaar geleden werd Driesprong benoemd tot erelid, maar de vereniging is dit jaar opgedoekt. "Dat is heel jammer, want het was echt 'mijn' vereniging. In de topdagen hadden we veertig leden en nu nog maar acht, dan moet je een besluit nemen. De spullen zijn geschonken aan speeltuinvereniging Helwijk voor de jeugd."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief