Vrijwilligers gaan de strijd aan met zwerfafval
Foto: Krijn ten Hove

Vrijwilligers gaan de strijd aan met zwerfafval

ZEVENBERGSCHEN HOEK – Een persoonlijke frustratie. Dat was 5 jaar terug de drijfveer van Gerard Engelen om met dorpsgenoten een actie op te zetten om het toenemend zwerfafval in Zevenbergschenhoek te gaan opruimen. Zaterdag 26 september was het weer zover. 


 “Het grootste gedeelte van het zwerfafval is plastic. Plastic verteert niet en blijft dus eeuwig in de natuur. Het gevaar is dat dieren het gaan eten met als risico dat wij als mens het ook binnenkrijgen. Daarnaast is het geen gezicht al dat afval in de mooie natuur", licht Engelen zijn initiatief toe.

Met ongeveer 25 vrijwilligers wordt de strijd met het afval aangegaan. Zevenbergschen Hoek is opgedeeld in 4 routes, naast het dorp zelf wordt ook het buitengebied meegenomen. "Vooral rondom de afritten van de A16, de parkeerplaats bij de benzinepomp en in de omgeving van de Gouden Leeuw wordt veel zwerfafval aangetroffen", zegt Engelen. “Veelal bierblikjes, flessen en McDonald’s verpakkingen. Het is voor automobilisten kennelijk geen enkel beletsel om hun afval maar uit het raam te gooien”, vult één van de vrijwilligers aan.

De actie wordt ondersteund door de dorpstafel en de gemeente. De ondersteuning bestaat uit een bijdrage in de kosten voor koffie en een lunch voor de vrijwilligers. Ook de hulpmiddelen om het afval op te rapen en verwerken worden gedeeltelijk door de gemeente voorzien. Daarnaast haalt de gemeente het afval op bij Engelen.

Twee keer per jaar

“Twee keer per jaar gaat de groep vrijwilligers op pad, waarbij ongeveer circa twee kubieke afval per keer wordt verzameld”, vertelt Engelen. Op de vraag of er bijzondere vondsten gedaan worden noemt men portemonnees, pasjes en paspoorten. "Maar ook drugsafval hebben we wel eens gevonden, daarvoor hebben we gelijk de handhaving gebeld, daar gaan we onze handen niet aan vuil maken."

Dat het zwerfafval opruimen iets voor alle leeftijden is blijkt wel uit de kinderen die met ouders meelopen. Maar ook basisschool De Hoeksteen ondersteunt het initiatief. Vrijwilligster Diana Assman neemt een vlog voor de leerlingen van groep 7 en 8 op tijdens de route. " Normaal ruimen de leerlingen van school de ruimte rondom school op maar als gevolg van de corona aatregelen kan dat nu niet, daarom neem ik een vlog op en gaan we van de week hier aandacht aan besteden op school."

De actie heeft uiteindelijk 58 volle vuilniszakken en het nodige aan grofvuil, wat niet in de zakken kan, opgeleverd. Engelen kijkt tevreden terug op de actie. “Ik had verwacht dat het wat minder zou zijn als gevolg van de coronapandemie, maar dat viel toch wat tegen. Maar het belangrijkste is dat het dorp en de buitengebieden weer schoon zijn.”


Foto: Krijn ten Hove


Foto: Krijn ten Hove

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>