Afbeelding
Foto: archief Weekblad de Bode

College Moerdijk: ‘Trek ruim 8 miljoen uit voor verbouwing gemeentehuis’

Door: Bregje Kop Algemeen

ZEVENBERGEN - Het Moerdijkse college komt met een nieuw werkplekconcept voor het gemeentehuis in Zevenbergen. De verbouwing van het pand zou ruim 8 miljoen euro moeten gaan kosten. Na de centrale hal, moeten nu de kantoren een flinke metamorfose ondergaan. 

Het college heeft een voorstel weggelegd bij de gemeenteraad over de verbouwing van het gemeentehuis. Zo zou er ruim 8 miljoen euro uitgetrokken moeten worden voor deze verbouwing. Ruim 1,1 miljoen euro van deze investering zou volgens het college gedekt moeten worden uit de voorziening ‘onderhoud gebouwen’. Het restbedrag van 7.188.00 euro kan via afschrijving in 10 respectievelijk 20 jaar. Ook zouden de eerder beschikbaar gestelde kredieten voor vervanging van de bureaustoelen en bureaus (respectievelijk 178.500en 315.000 euro) moeten worden ingetrokken. De gemeenteraad neemt in april een beslissing over dit voorstel.

Verouderd 

In het gemeentehuis is recentelijk de centrale hal vernieuwd, inclusief de balies en het bedrijfsrestaurant. De overige delen van het gemeentehuis, zoals de kantoor- en vergaderruimtes, zijn toen niet meegenomen. Het gemeentehuis is op die onderdelen verouderd en toe aan vernieuwing van onder andere het klimaatsysteem en het werkplekconcept. 

De meest logische keuze is volgens het college, qua gebruiksgemak en kosten, het volledig vernieuwen van de klimaatinstallatie en het werkplekconcept. “Door te kiezen voor een werkplekconcept gebaseerd op activiteit gerelateerd werken, kan er makkelijker en beter worden (samen)gewerkt”, aldus het college. “Ook vanuit goed werkgeverschap is het belangrijk voor de gemeente Moerdijk om het gemeentehuis bij de tijd te brengen. Er is een plan ontwikkeld om het gehele gemeentehuis weer bij de tijd te brengen, gebaseerd op de uitgangspunten: efficiënter gebruik maken van de beschikbare ruimte, waardoor ruimte overblijft voor verhuur met meerdere huurdersvoorzieningen zoals het vergadercentrum, receptie en allerlei diensten delen (dit noemen we een multi tenant concept), met een co-working zone pieken in de ruimtebehoefte opgevangen.”

In deze zone kan gemakkelijk en flexibel worden (samen-)gewerkt zonder dat er in het gebouw steeds zaken moeten worden aangepast. Er zal flink verbouwd moeten worden om dat mogelijk te maken. Wat er gedaan moet worden en wat dat gaat kosten is zorgvuldig in beeld gebracht. Ook wat het vernieuwde gemeentehuis gaat opleveren aan gebruiksgemak, efficiency en huuropbrengsten is in beeld gebracht. Als van de ruimte die vrijkomt voor verhuur gemiddeld 57 procent wordt verhuurd, dan zullen de kosten niet stijgen ten opzichte van nu. Wordt er meer verhuurd, dan dalen de kosten na de aanpassingen zelfs. In de loop van 2021 wordt een ontwerp gemaakt en de uitvoering voorbereid. In 2022 zal het gemeentehuis worden verbouwd, zodat er begin 2023 gebruik gemaakt kan worden van het vernieuwde gemeentehuis. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief