Foto: Tom Rietveld

Indrukwekkende ingetogen Dodenherdenking in Willemstad

WILLEMSTAD - Anja van den Hill en Jacqueline Knook hebben als comité alle voorbereidingen gedaan om voor Willemstad een 4 mei herdenking in beeld en geluid te brengen. Zij kunnen goed in stijl improviseren. 


Samen met documentairemaakster Janneke Driesprong is er een draaiboek samengesteld om vanuit een aantal plekken opnamen te maken en die samen te voegen tot één geheel. De film werd ’s-avonds om 19:30 gestreamd via een YouTube link, zodat dit mooi kan aansluiten op de NOS uitzending van de Nationale Herdenking.

Gedichten voorlezen

Eerder zijn opnamen gemaakt, waarbij vier kinderen - Aiona, Ilja, Romee en Sebastiaan - een gedicht voorlezen. Samen met de andere klasgenoten Sandra, Alexander, Eef en Fay van de Willem de Zwijgerschool en de Singelschool zullen ze helpen met het aanreiken van de bloemen bij het monument.

Herdenking actief meebeleven

In de koepelkerk is een speech gehouden door Anja van den Hill, waarbij zij benadrukt: “Al is het 76 jaar geleden, het is van groot belang is dat jonge mensen deze herinnering en herdenking actief meebeleven. Om vrijheid te waarderen, te voelen, moet je begrijpen wat het betekent als er geen vrijheid is. Keuzevrijheid, bewegingsvrijheid, vrijheid van meningsuiting . . . dat is in ons land een waardevol goed. Dat is een oersterk fundament”.

Na de gedichten van de kinderen presenteert mevrouw Barry Bogerd-Thomson een verhaal over Lex een 11 jarige joodse jongen, die vertelt over wat er gebeurde in de oorlog en hoe hij dat beleefde. In de Koepelkerk wordt het Wilhelmus gespeeld op de vleugel door Gijs van Spankeren.

Bloemenzee

Bij het monument bij het Maritshuis worden er bloemen gelegd namens: Hart voor Willemstad - De Heemkundekring - Het Oranje Comité - Afvaardiging van de Basisscholen. - Het Oorlogsgraven Comité - De Gezamenlijke Kerken en het Comité ‘Zij die vielen’. Eerder is er al een krans gelegd namens de Gemeente Moerdijk. Nadat Patrick Kannekens op zijn trompet de Last Post heeft geblazen volgen er 2 minuten stilte. Anja sluit de plechtigheid bij het herdenkingsmonument af met de woorden: “Herdenken is belangrijk en herdenken blijft belangrijk! Nooit vergeten”.

Herdenking ramp met Rhenus 127 in Willemstad

Na de plechtigheid vergeten Anja en Jacqueline niet om bloemen te leggen op het Belgisch Militair Ereveld bij de haven, waar 158 Belgische militairen begraven zijn. Zij kwamen om het leven bij de scheepsramp met het binnenvaartschip Rhenus 127 op het Hollands Diep. Onderweg naar een Duits krijgsgevangenkamp vaart het schip op 30 mei 1940 daar op het Hollands Diep op een Duitse magnetische mijn. De plechtigheid is terug te bekijken via YouTube


Alexander en Sebastiaan Dullens -Tom Rietveld,
 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>