Foto: Angelique van de Reijt

Lyda runt café De Put in Moerdijk-dorp: ‘Er komen hier voornamelijk Moerdijkers’

MOERDIJK - Aan de Moerdijkse haven, net achter de dijk, de trap naar beneden, ligt het kleine dorpscafé De Put. In deze nostalgische donkere bruine kroeg treffen we de geboren Moerdijkse eigenaresse Lyda van der Borgt (42) achter de toog.


Vijf en een half jaar geleden nam zij dit café samen met haar man Kees over van de buren, Nel en Thijs van Heijst, die rechts naast het café wonen. Lyda en haar man Kees wonen nu in Zevenbergen met hun 7-jarig dochtertje Keely. Het huiskamer-café de Put, zoals op de ramen geschilderd staat, is geopend van op donderdag, vrijdag en maandag vanaf 18.00 uur en in het weekend vanaf 14.00 uur. Tijdens de gedwongen horeca-corona sluiting voelde Lyda zich echt nutteloos. “Het was erg moeilijk als je heel je leven vanaf mijn 16e, meteen van school af, al gewend bent om te werken, om dan verplicht thuis te zitten,” zegt Lyda met een diepe zucht. “Ik ben vanaf mijn 18e al hier in café de Put gaan werken bij Cor van Nispen, die lange tijd deze kroeg runde.”

Biljartclub

“Er komen voornamelijk Moerdijkers in ons café. Ook soms wel wat schippers en zeelui uit de haven. Maar sinds de gemeente liggeld vraagt, liggen er veel minder schepen. Op maandag, donderdag en vrijdag hebben we hier de biljarters. De biljartclub staat uit 5 teams .Op zaterdagmiddag is het vrij biljarten hier. Daarnaast hebben we nog de visclub en de dartclub die hier een biertje komen drinken. De jeugd van Moerdijk komt met vlagen, maar werd eigenlijk al minder voor de coronatijd en erna dus helaas nog geen jeugd gezien hier, vertelt Lyda terwijl haar 3 stamgasten aan de grote tafel midden in het café en 2 gasten aan de bar meeluisteren. Toch kunnen er wel meer dan 150 mensen in dit café met feestjes. Als we het nu coronaproef moeten doen dan zullen dat er maar 60 mogen zijn op 1,5 meter.” “We gaan voor het tweede jaar in het bestaan van Café de Put dicht voor 2 weken vakantie naar Limburg van 30 juli tot 13 augustus . Hopelijk mag het Oldtimerfestival dit jaar op 28 en 29 augustus wel doorgaan. De organisatie heeft hier heel veel tijd en moeite ingestoken, het zou dan ook fijn zijn als het dit jaar wel doorgaat”, zegt kastelein Lyda terwijl zo voor haar vaste gasten nog een biertje tapt.

Angelique van de Reijt,
 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>