Jaap en Nel zijn nog zeer actief.
Jaap en Nel zijn nog zeer actief. Foto: Angelique van de Reijt

Jaap en Nel Nieuwkoop zijn 60 jaar getrouwd: ‘Niet teveel mauwen tegen elkaar’

Door: Angelique van de Reijt Algemeen

WILLEMSTAD - Beiden zijn geboren en getogen tevreden, typisch Willemstads. Hun huisje vol bloemen en kaarten, dit diamanten bruidspaar uit Willemstad. Meer dan 60 jaar geleden ging Jaap Nieuwkoop (88) uit het gezin van 9 kinderen dagelijks naar de “Kaai” aan de haven bij het Hollandsch Diep. “Kwajongensstreken uithalen en “vrijen”, een soort hangjeugd”, zegt Jaap.

Ook Nel Bons (83), van het Willemstadse gezin Bons met 3 dochters, Jos Leijten-Bons (76) en Rika Poldervaart-Bons (79) uit de Landpoortstraat, ging vaak ‘s avonds even buiten uitwaaien, toen ze ongeveer 17 jaar oud was. “We gingen vaak een eindje wandelen langs de Singel. En natuurlijk soms wat meer, maar als ik dan mijn vader aan hoorde komen op zijn brommertje, dan ging ik natuurlijk snel huiswaarts. Ik moest altijd voor negen thuis zijn, want dan luidde de avondklok en gingen de poorten dicht.

“Ik ben eerst bij de Nonnen in de Klundert op school gewist”, zegt Nel in haar heerlijke Willemstadse dialect. Jaap ging eerst bij de boer werken en daarna naar Zeeland. Na de watersnood in 1953 is hij bij “de” Shell begonnen tot 1993. “Ik was 60 en mocht toen al met pensioen. Dus ik heb er 28 jaar gewerkt”, zegt Jaap. 

Nel moest vroeger al met haar zussen werken in gebouw Irene, waar haar ouders beheerder van waren. “Het was een mooie zonnige dag 21 juli 1961. We gingen lopend vanaf mijn ouderlijk huis in de Landpoortstraat naar het Oude Raadhuis aan de haven om ons huwelijk te laten sluiten. Prachtig met heel de familie door het trouwlaantje, goh dan had je pas eer van je trouwjurk, zoveel bekijks ! En daarna weer door het trouwlaantje terug met heel het stel naar de Koepelkerk voor de kerkelijke inzegening. Tjonge dat was een geweldige dag en feesten natuurlijk in gebouw Irene mee zun allen”, vertelt Nel stralend. 

Rasechte Willemstadters

Jaap en Nel hebben 1 zoon Ad Nieuwkoop (57), ook een rasechte Willemstadter en 3 kleinkinderen Bas (32), Jessie(29) en Thygo (13). Jaap puzzelt graag en natuurlijk sport: “kijken op tv” zegt hij, “ik kijk alles voetbal, wielrennen, formule 1 noem maar op.” Nel zwom tot kortgeleden nog elke maandagavond haar baantjes bij de Reddingsbrigade in Klundert, samen met haar zus Jos Leijten en vriendin Aad Tetteroo. Nel is inmiddels 43 jaar lid. En ‘s zomers zwom ze in de ochtend natuurlijk in het Willemstadse buitenbad.

Verder werkt ze graag al ruim 50 jaar in het Arsenaal. Nog steeds poetst ze, met haar 83 jaar, daar de spinnenwebben weg en is ze sleutelbeheerster in opdracht van de eigenaresse mevrouw Puck Böhm. Wat is Het geheim van dit al 60 jarig durende huwelijk? “Niet te veel mauwen tegen elkaar, gewoon even naar de keuken lopen en klaar”, zegt Nel. “Tja”, zegt Jaap, “ik ben heul blij dat ik, na mijn pensioen, ben gaan leren koken. Dat was heel fijn toen Nel in het ziekenhuis lag 2 jaar geleden. Daarna moest ik zelf naar het ziekenhuis. Dat was heel vervelend voor Nel, want toen moest ze zelf koken en ook nog eten mee nemen naar het ziekenhuis, want dat kant en klare voedsel, dat moest ik niet !”

”En ook onze kleinzoon Thygo en onze achterkleinkinderen dragen bij aan ons geluk. Thygo komt elke maandagavond bij ons eten, en dan mag hij kiezen wat hij wil. Het liefste spareribs! Daarna gaat ie naar de voetbaltraining van VV De Kogelvangers.” voegt Nel toe. “Het was zo een mooie dag!” Ontbijt door schoondochter Madelon. Bezoek van de nieuwe aardige burgemeester, al die bloemen, het huis versierd met ballonnen, mooie grote kaart van Janneke Driesprong, uiteten bij restaurant Mauritz in de tuin, en nog veel meer. En wat is nu het grote verschil met 60 jaar geleden? “We gaan een beetje langzamer, maar verder alles goed hoor”, zegt Nel.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief