Afbeelding
Foto: Luuk Roozeboom

Carolien Edam: ‘Boeken bij een reisbureau heeft nu méér toegevoegde waarde dan ooit’

Door: Bregje Kop Algemeen

Je bent relatief ‘laat’ in je carrière ondernemer geworden, waarom ben je dit bedrijf gestart?
“Ik werkte al zo’n twintig jaar als directiesecretaresse bij een groot internationaal bedrijf. Daarnaast werkte ik ook mee binnen het bedrijf van Twan (PeP events). Dat vond ik allemaal heel leuk, maar op een bepaald moment begon het te kriebelen. Twan en ik organiseerden als hobby regelmatig reizen voor groepen. Dat beviel zo goed, dat ik op een gegeven moment de opleiding tot zelfstandig reisadviseur ben gaan volgen.

Ik wilde graag nieuwe dingen leren. Het was niet per se mijn plan om zelf adviseur te worden, maar gaandeweg de opleiding werd ik gemotiveerd. Normaal denk ik veel na, maar hierbij had ik voor het eerst het gevoel ‘dit moet ik doen’. We kregen de kans om de The Travel Company oer te nemen en toen ben ik gestart met GoedGeregeld Reizen.”

Wat heb je precies overgenomen?
“Het klantenbestand is één van de belangrijkste dingen dat ik heb overgenomen. We zitten nu in de fase waarin we zien wie onze doelgroep is. Ik denk dat dat een natuurlijk proces is. We kiezen onze eigen weg. Ons reisbureau ziet er stuk anders uit dan een gemiddeld reisbureau. We bieden meer maatwerk en bijzondere reizen. Mensen komen meteen in de vakantiesfeer als zij hier langskomen.”

Tegenwoordig worden de meeste reizen online geboekt. Hoe kijk jij daarnaar als reisbureauhoudster?
“De toegevoegde waarde zit hem bij ons in met name het leveren van maatwerk, het bereikbaar zijn en persoonlijk advies. Wij verkopen veel pakketreizen maar ook reizen die wij helemaal zelf samen stellen.

Boeken bij een reisbureau heeft momenteel méér toegevoegde waarde dan ooit. Wij helpen de klanten met al het papierwerk en de regels. Daar onderscheid je je nu als reisbureau echt in. Dat hoor ik ook van veel klanten.”

Hoe geeft jouw werk je voldoening?
“Dat zit echt in het klantencontact. Ik vind het fijn om mensen te ontzorgen. Ik denk dat ik daar wel heel ver in ga en dat dat gewaardeerd wordt. Dat krijg ik ook terug van klanten. Ik vind het leuk als mensen plezier hebben in hun reis en geen zorgen hebben over het geregel eromheen”.

Wat heeft corona voor impact gehad op jouw bedrijf?
“Toen ik begon was de lockdown er net even af en kon ik een paar mensen helpen met hun vakantie. Het duurt allemaal veel langer dan verwacht, maar ondertussen heb ik ‘gewoon’ nog klanten kunnen helpen. Ik heb met hen vooruitgekeken en gekeken naar reizen die al geboekt waren.

Ik kan me voorstellen dat als je al 15 jaar in het vak zit dat corona dan behoorlijk ontmoedigt, maar dat had ik niet. Ik ben net begonnen. Voor mij was dit de nieuwe realiteit. Ik heb er geen nacht minder om geslapen. Het geeft wel voldoening om, vooral nu, alles in goede banen te leiden.”

Hoe zie jij de toekomst van de reisbranche voor je?
“Ik denk dat mensen, wanneer dat kan, gewoon weer gaan reizen. Er komt een moment dat we weer los kunnen gaan. De laatste jaren wordt duurzaamheid steeds belangrijker en meer aandacht voor mens en cultuur.

Steeds meer klanten houden zich daar mee bezig. Het is allemaal nog onzeker, maar dat het reizen weer terug gaat komen weet ik zeker. Misschien in een andere vorm.”

Je organiseert reizen naar landen waar het niet zo strak geregeld is als hier. Krijg je weleens reacties van mensen die daar moeite mee hebben?
“Klopt, maar dat is ook wel iets wat wij van tevoren aangeven. Ik denk dat de meeste mensen die met ons reizen ook wel snappen dat het in andere landen vaak anders geregeld is. Wanneer mensen een reis bij ons plannen spreken we altijd vooraf een paar keer met de groep af en vertellen we in grote lijnen hoe de reis eruitziet.

Als mensen van tevoren al te veel zekerheden zoeken, sta je niet open voor nieuwe dingen. Als je zo in elkaar zit, word je misschien teleurgesteld. Maar het is wel belangrijk dat wij van tevoren een duidelijk kader schetsen. Mensen willen avontuur, maar het moet wel goed geregeld zijn.”

Heb je een plan voor de toekomst van het bedrijf? Waar wil je bijvoorbeeld over vijf jaar staan?
“We zijn op dit moment met meerdere dingen bezig. Zo denken we hard na over hoe je een reisbureau nou goed vorm kunt geven voor de toekomst. Er liggen veel leuke ideeën, maar die moeten nog uitgewerkt worden. Uiteindelijk is reizen een beleving. Als je online een reis koopt druk je op een knop en dan heb je de reis. Bij een reisbureau kun je samen iets ontwikkelen en heb je voorpret. Wij willen het leukste reisbureau van Etten-Leur en omgeving worden. Daar focussen wij ons op. We willen dat mensen hier graag komen.”

Bij welke reis heb jij voor jezelf de leukste herinneringen?
“De laatste reis is altijd de beste reis. Dat klinkt misschien een beetje cliché, maar zo voelt het wel. We hebben ooit een keer de Transiberië Express gedaan. Dat was echt heel bijzonder. We zaten vier dagen in een trein en het was daardoor binnen zo ontzettend gezellig. We hebben veel lol gehad en hebben nieuwe mensen leren kennen. Mensen ontmoeten en allerlei soorten culturen proeven is voor mij de essentie van reizen.”

Tenslotte, met wie zou jij weleens aan de keukentafel willen zitten?
“Met Maxima. Ik vind haar zo bijzonder intelligent, zowel op sociaal als zakelijk vlak. Dat kan ik erg waarderen. Ik vind het zeer bijzonder hoe zij zich zo in een familie heeft geïntegreerd. We hadden, als Nederland, niemand beters kunnen treffen dan haar.”[n]

Naam:
Carolien Edam

Leeftijd:
50 jaar

Bedrijf:
Reisbureau
GoedGeregeld Reizen

Kinderen:
Nee

Getrouwd:
Woont samen met
Twan Robbeson

Hobby:
Mijn hobby is natuurlijk reizen. Maar ik golf ook graag en sinds kort ben ik ook weer gaan paardrijden. Ik kreeg paardrijlessen cadeau en nu rij ik 1 keer per week paard. Ik vind dat zalig, ik ben ermee opgegroeid. Ik doe nu dressuur, het stelt niet heel veel voor, maar ik vind het wel heel leuk. Het is gewoon een half uurtje les, maar toch leuk om er bezig mee te zijn. De wens was er vroeger wel dat ik verder zou komen met de paardensport, maar dat is er niet van gekomen.

Carolien Edam

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief