<p>V.l.n.r. Beyonc&eacute; Stehouwer; Chantal Stehouwer;Joshua van Maastrigt en Guyon Stehouwer bij de waterpost.</p>

V.l.n.r. Beyoncé Stehouwer; Chantal Stehouwer;Joshua van Maastrigt en Guyon Stehouwer bij de waterpost.

(Foto: collectie Joshua van Maastrigt)

Vestingloop willemstad gaat aangepast door

Komende zondag is het zover: dan vindt de achtste Vestingloop in Willemstad plaats. Wat ooit begon als een burgerinitiatief, is uitgegroeid tot een uiterst professionele organisatie onder de vleugels van Perry Bakker van EPICindeRun. Niet alleen in Willemstad, maar ook in andere vestingsteden, zoals Brielle, Bergen op Zoom, Gorinchem en Hellevoetsluis. zijn nu de vestinglopen een succes. 


DOOR TOM RIETVELD

Carry van Zuilichem runt met haar zus Van Zuilichem Zorg. Ze hebben behalve in Willemstad ook in West-Brabant diverse fysiotherapiepraktijken, onder andere in Oud Gastel. Carry: “Daar worden al langer hardloop wedstrijden georganiseerd, waarbij onze fysiopraktijk hardloopgroepen faciliteert met actieve trainingen. Door Oud Gastel ben ik enthousiast geraakt en dacht ik: ‘Het is toch jammer dat dit niet in Willemstad wordt gehouden.’ In die periode sprak ik met de ouders van Perry Bakker en hoorde dat hij vanuit zijn werk in Rotterdam al hardloopevenementen organiseerde en er ook over dacht om zoiets in Willemstad te gaan doen. Toen is de bal gaan rollen. Door Perry zijn geweldige aanpak is mijn wens uitgekomen. Carry vervolgt: “Vanaf de eerste loop kwamen de deelnemers vanuit de diverse netwerken en die olievlek wordt steeds groter. Het trekt nu duizend deelnemers. We hebben het geluk dat het steeds mooi weer is. Nog maar één keer in al die jaren heeft het de hele dag door geregend. Pas na afloop hield het op.” 

Minifeestjes

“Er ontstaan tijdens de route en na afloop spontaan minifeestjes,” vervolgt ze. “Ook de omgeving is steeds enthousiaster geworden. De saamhorigheid wordt intensiever, waardoor ook het draagvlak van de bewoners voor dit jaarlijkse ‘loopfeest’ steeds groter is geworden. Dat gezellige gevoel was te meer een reden voor veel deelnemers om aan de volgende loop weer mee te doen. Het aanmoedigen van de bewoners langs de route wordt steeds leuker en spontaner en geeft heel veel energie aan de deelnemers. Positief aan alle kanten.”

Lage instapdrempel

Willem Jan Wesselius is een deelnemer van het eerste uur en vertelt er het volgende over: “Het is een lage instapdrempel om mee te doen voor families met kinderen: de kidsrun van 1 km en de jeugdloop van 2 km. Ik ben eigenlijk begonnen om mijn kinderen sportervaring mee te geven met de jeugdloop. Het aanmoedigen door het publiek is ontzettend leuk. En dat is zo grappig dat ik zelf ben gaan hardlopen. Ik heb ook mijn vader gevraagd om mee te doen, maar die vond het eigenlijk maar niks en aarzelde. Hij zei: ‘Ik ben geen hardloper, dat was in militaire dienst al verschrikkelijk’. Die ervaring had ik ook, maar toch zijn we rustig aan begonnen. Eerst met 5 kilometer, daarna 10 km, nog een keer 10 km en dan een halve marathon en nogmaals een halve marathon. Het is heel leuk om te doen. Uiteindelijk een hele marathon steeds samen met mijn vader. Helaas kan ik dit jaar niet meedoen vanwege een blessure aan mijn voet. Dus een jaartje overslaan.” 

Sfeermaker

Joshua van Maastrigt is geen fervent hardloper, maar wel een fanatieke sfeermaker, die al jaren met een hecht clubje vrijwilligers elk jaar aanwezig is op de waterpost om halverwege de loop water aan te bieden en met een muziekje de deelnemers extra motivatie te geven om door te gaan. In blokken van 50 deelnemers zal er dit jaar om de vijf minuten gestart worden. 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/moerdijk&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;