Sleuteloverdracht van de voormalige school.
Sleuteloverdracht van de voormalige school. Foto: Tom Rietveld

Zwingelspaan krijgt kunst-kind-centrum in voormalig schooltje

Door: Tom Rietveld Algemeen

ZWINGELSPAAN - Afgelopen week heeft de sleuteloverdracht plaatsgevonden door wethouder Désirée Brummans van de voormalige christelijke school in Zwingelspaan aan Arie Fransen en zijn familie. Arie Fransen heeft hier zelf op school gezeten van 2002 tot 2011.

Arie Fransen: “Ik heb hier een heerlijke tijd gehad. Er werd hier veel aan kunst en toneel gedaan. Ik durf te zeggen dat meester Aad-Jan van de Ven heeft bijgedragen aan mijn kunstzinnige belangstelling. Nu ben ik net afgestudeerd aan de Willem Koning Academie in Rotterdam. Na de sluiting van de basisschool in Zwingelspaan in 2015 heeft het tot nu toe leeg gestaan en hebben antikrakers het pand bewaakt. Het pand heeft enige tijd te koop gestaan en dit was de gelegenheid om een poging te doen samen met de familie het pand te kopen en de kans aan te grijpen om een creatieve broedplaats te zijn voor jong talent binnen de gemeente Moerdijk en omstreken. Samen met andere kunstenaars streef ik ernaar om de passie voor kunst en cultuur bij jongeren en kinderen aan te wakkeren”.

Artist in residence

“Daarna wil ik een ‘artist in residence’ creëren. Veel jonge kunstenaars trekken naar de stad. Ik wil mijn collega-kunstenaars een plek bieden op het West-Brabantse platteland om te ervaren waarom ik juist in deze buurt wil blijven. Een plek waar ze nieuwe inspiratie kunnen opdoen en de ruimte hebben om werk te maken. Daarnaast heeft die kunstenaar een tijdelijke woon-werkplek los van hun bekende omgeving.”

“De kunstenaar krijgt de gelegenheid om onderzoek te doen, nieuw werk te creëren of tentoonstellingen voor te bereiden. Als tijdelijke bewoner kan hij/zij betrokken worden bij de lokale gemeenschap door het geven van presentaties, workshops of het maken van een kunstwerk voor de gemeenschap of de gemeente. Door de aanwezigheid van een artist-in-residence, die er tijdelijk verblijft, is er ook toezicht op het gebouw”.

‘It takes a village to raise a child’

Arie: ’Mijn tante Ariette Jung wil hier een micro-kinderdagverblijf / buitenschoolse opvang en een particuliere school vestigen”. Ariette: “We starten met de kinderopvang. Kinderen kunnen dan doorstromen. De leerlingen van dit type B3 school voor alternatief onderwijs komen soms van ver. De ouders hebben er veel voor over. Ik schat de kosten voor de eigen bijdrage op € 300 per maand. Bij een grotere belangstelling wordt het alleen maar goedkoper. Als ondernemer handel ik vanuit compassie en bewustzijn.”

“Met mijn team gaan wij vanuit een holistische mensbeeld op pad met kinderen. We doen dit letterlijk door de natuur in te gaan trekken maar ook door de betrokkenheid met de dorpen op te zoeken. We gaan verbindingen aan met externe partners. Als ordernemer ben ik een voorvechter van het opzetten van een leer- en ontwikkelingscentrum voor kinderen waar alle facetten van leren en leven een plek vinden. Een kindercentrum voor 0-12 jaar”. De relatie met de natuur en de agrarische omgeving kan vorm krijgen in een moestuin, een pettingzoo, een pluktuin en een stekkenbieb. Er kunnen activiteiten plaatsvinden voor alle Moerdijkse kinderen in de vakantie.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief