Op 16 maart 2016 bracht Koning Willem-Alexander een werkbezoek aan De Fendertshof in Fijnaart dat in het teken stond van de wijkzuster. Els Meeuwisse (rechts) sprak toen met de koning.
Op 16 maart 2016 bracht Koning Willem-Alexander een werkbezoek aan De Fendertshof in Fijnaart dat in het teken stond van de wijkzuster. Els Meeuwisse (rechts) sprak toen met de koning. Archieffoto: Gemeente Moerdijk

Koninklijke onderscheiding voor Els Meeuwisse bij afscheid als wijkzuster

Door: Peter Houtepen Algemeen

HEIJNINGEN/ZEVENBERGEN - Burgemeester Jac Klijs heeft dinsdag een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Els Meeuwisse. De uitreiking vond plaats in de kapel van woonzorgcentrum De Zeven Schakels in Zevenbergen bij haar afscheid als wijkzuster bij Surplus Thuiszorg.

Meeuwisse, die benoemd werd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, fungeerde veertig jaar lang als wijkverpleegkundige/wijkzuster. In eerste instantie voor de plaatselijke Kruisvereniging Fijnaart & Heijningen, die later fuseerde tot Kruisvereniging vanuit het Groene en Wit Gele Kruis. Hieruit kwam weer Thuiszorg West-Brabant (TWB) voort. Voor collega's was zij de vraagbaak en vele huidige medewerkers van TWB zijn onder haar vleugels opgegroeid tot een volwassen verzorgende of verpleegkundige binnen de thuiszorg. Buiten haar werkuren om ging zij op bezoek bij patiënten, om zodoende de gezondheid van hen in de gaten te blijven houden.

Gave

Vanaf 2010 stapte ze over naar Surplus Zorg binnen de Kruisvereniging West-Brabant. Deze organisatie initieerde destijds het project 'de wijkzuster terug', waaraan Meeuwisse vorm en inhoud wist te geven. De Kruisvereniging was dit project begonnen omdat de zorg zich aan de hand van de marktwerking zo ontwikkeld had dat het systeem de leefwereldbenadering overheerste. Zij beheerste de gave om alles wat een goede wijkzuster in zich moet hebben, te vertalen naar de 'nieuwe' tijd van nu en een voorbeeld te zijn voor al haar collegae binnen de organisatie.

Rolmodel

Als pionier was de nu geridderde wijkzuster een rolmodel voor de omslag van de wijkzorg en de maatschappelijke positie van de kruisvereniging en de thuiszorg. Momenteel zijn er 74 wijkzusters werkzaam volgens het Keurmerk Kruiswerk. Met dit rolmodel is zij landelijk bekend geworden door de in ontvangst name van de ZonMw-parel door Surplus Zorg, als een van de beste voorbeelden van de 96 Zichtbare Schakelprojecten die in Nederland in gang zijn gezet om de zorg aan de basis te verbeteren. Vanaf februari 2019 is Els Meeuwisse coach/begeleider van de verzorgenden en verpleegkundigen bij Surplus Zorg. Zij ondersteunt de nieuwe medewerkers om thuis te geraken in het beroep van wijkzuster.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief