Afbeelding
Foto: Eugène de Kok

Amerikaanse oorlogsveteraan bezoekt voor laatste keer Standdaarbuiten

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

STANDDAARBUITEN - De stokoude Amerikaanse oorlogsveteraan Bryce Thornton bezoekt donderdag 24 oktober Standdaarbuiten. Hij was één van de soldaten van de 104e Infanterie Divisie, ook wel de Timberwolves genoemd, de Amerikaanse eenheid die in november 1944 onder andere Standdaarbuiten heeft bevrijd.

Hij maakt deel uit van een groep van 34 Amerikanen die de route volgen die de Timberwolves 75 jaar geleden hebben afgelegd: van de grens met België tot aan Berlijn. Onder hen zijn veel kinderen van oud-strijders die in het echt willen zien waar hun vaders hebben gevochten. Na een bezoek aan Oudenbosch in de ochtend vertrekt de groep naar Standdaarbuiten, waar zij op een warm ontvangst mogen rekenen van het herdenkingscomité en de heemkundekring. 

Namens de gemeente heet wethouder Van Dorst aanwezig de Amerikanen welkom. Rond 13.45 uur zal er bij het monument bij de Standaert een korte ceremonie worden gehouden, waarbij Bryce Thornton namens de Timberwolves een krans legt. Ook een groep kinderen van basisschool Aventurijn is bij dit moment aanwezig. Dit is waarschijnlijk de laatste keer dat een veteraan nog zelf naar Standdaarbuiten zal komen. 

Vlag

Belangstellenden zijn welkom om aan te sluiten.De organisatoren roepen de inwoners van Standdaarbuiten op om donderdag de vlag uit te hangen om de Amerikanen een feestelijk welkom te bieden. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief