De Gemeente Moerdijk neemt de afvalscheiding in haar dorpskernen dit jaar nog nader onder de loep.
De Gemeente Moerdijk neemt de afvalscheiding in haar dorpskernen dit jaar nog nader onder de loep. Foto: Addo Sprangers

Moerdijk gaat afvalsysteem eerder evalueren

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

MOERDIJK - Overlast van maden en een stinkende gft-container. Daar wordt niemand echt blij van. Inwoners van de gemeenten Breda en Moerdijk stelden de voorbije warme periode dan ook regelmatig de vraag of het gft-afval in de zomer niet wekelijks kan worden opgehaald. Breda begint er volgend jaar mee. Moerdijk evalueert dit jaar nog het systeem.

Zoals bekend hebben de Gemeente Breda en de Gemeente Moerdijk samen het huidige systeem van afvalinzameling bedacht en ingevoerd. Klachten over met name de inzameling van het gft-afval hebben er inmiddels toe geleid dat Breda al maatregelen heeft aangekondigd. Zo maakte de Gemeente Breda maakte onlangs bekend volgend jaar wekelijks gft te gaan op halen in de zomermaanden juni, juli en augustus. En daar blijft het in Breda niet bij. Huishoudens met meerdere personen krijgen vanaf 2019 namelijk een extra pas voor de ondergrondse containers voor restafval. Op korte termijn kan iedereen er bovendien in twee extra ondergrondse containers naar keuze het restafval kwijt. Breda kondigde verder aan bekende hotspots te gaan aanpakken waar restafval naast containers belandt.

Optie

Dat Moerdijk hetzelfde systeem van afvalinzameling heeft als Breda, betekent echter niet dat Moerdijk automatisch Breda volgt, zo maakt wethouder Jack van Dorst - die afvalinzameling in zijn portefeuille heeft - onomwonden duidelijk. "In Breda spelen andere problemen dan in Moerdijk. We maken onze eigen keuzes, afgestemd op de wensen en behoeften van onze eigen inwoners." Het inzamelsysteem is het afgelopen jaar ingevoerd. Gepland was om eind 2018 te evalueren. Van Dorst wil die evaluatie nu vervroegen. Hij noemt het wekelijks inzamelen van gft in de zomer ook voor Moerdijk een optie. "Het is aan de gemeenteraad om daarover te beslissen", aldus de wethouder. "Vaker ophalen kost geld. Daarover moeten we tijdig een besluit nemen. Zodat we - mocht de raad aanpassingen willen - die verandering al volgend jaar kunnen doorvoeren."

Incidenten

Andere problemen die in Breda spelen, zijn in Moerdijk veel minder aan de orde. Volgens wethouder Van Dorst wordt negentig procent van de ondergrondse containers voor restafval tweemaal per week geleegd. "Daardoor krijgen we nauwelijks klachten over overvolle bakken", weet hij. Dat er ook in Moerdijk weleens afval naast de bak belandt is evident. Het aantal meldingen daarover valt volgens Van Dorst echter mee. "Als het er drie per maand zijn, is het veel", rekent hij voor. "De ervaring leert dat het meestal gaat om afval van passanten die geen pasje hebben voor de bak. Vaak gooien buurtbewoners zo'n verdwaalde zak zelf in de container. Natuurlijk houd je incidenten. Krijgen we er een melding over, dan gaan we erop af, ook op zaterdag." Met het nieuwe afvalsysteem wordt restafval optimaal gescheiden van herbruikbare grondstoffen, zoals papier, plastic en glas. Van Dorst: "Bij de invoering gooide de gemiddelde inwoner van de gemeente Moerdijk 252 kilo restafval weg. Uiteindelijk streven we naar honderd kilo per jaar."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief