Jenny de Lange maakte samen met Willem Wevers een proefrit. FOTO TIES STEEHOUWER
Jenny de Lange maakte samen met Willem Wevers een proefrit. FOTO TIES STEEHOUWER

Alleen maar plusjes voor Jenny de Lange op Broemdag Klundert

Door: Peter Houtepen Algemeen

KLUNDERT - Jenny de Lange uit Fijnaart straalde donderdag na afloop van de Broemdag in de Niervaert in Klundert van oor tot oor. Zij had te horen gekregen dat ze een uitstekende chauffeur was en dat er op haar beoordelingsformulier alleen maar plusjes stonden.

Deze plusjes had ze verdiend door in haar eigen auto en samen met rijinstructeur Willem Wevers uit Zevenbergen een uitgebreide proefrit te maken. Na afloop werd er geëvalueerd en daarbij kreeg De Lange bijna uitsluitend loftuitingen te horen. Wel kreeg ze onder andere opmerking om ook op een rotonde richting aan te geven zodat andere weggebruikers kunnen zien wat ze van plan is."

Theorieles

De Broemdag werd georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland afdeling Moerdijk in samenwerking met de gemeente Moerdijk. In november vorig jaar werd er ook al een Broemdag gehouden, maar toen waren er zoveel aanmeldingen dat de ouderen die toen afvielen nu de gelegenheid kregen om deel te nemen.

De bijna vijftig deelnemers hadden een week daarvoor een theorieles gevolgd. Na afloop daarvan kregen zij het boekje 'Vaardig blijven in het verkeer' mee naar huis. In de Niervaert werden donderdag hun ogen en hun gehoor gecontroleerd en bij de fysiotherapeut hun bewegelijkheid. Enkele mensen kregen het advies om bij een opticien langs te gaan. Niet altijd omdat hun ogen niet meer in orde waren, maar omdat het al heel lang geleden was dat ze zich andere glazen aan hadden laten meten.

Consequenties

De deelnemers gaven diverse redenen op om aan de dag deel te nemen. Hein Römer uit Klundert was het opgevallen dat veel jongeren zich op de weg misdroegen, maar dat ook ouderen zich daaraan schuldig maakten. "Alleen zij doen dat omdat ze niet goed opletten en niet uit jeugdige overmoed."

Op de vraag aan Piet de Lange, de man van Jenny, of hij zich ook opgegeven zou hebben als er consequenties aan vast zouden zitten antwoordde hij: "Als ze mijn rijbewijs in zouden nemen bij fouten, dan zou ik niet meedoen denk ik." Janny van der Veer van Veilig Verkeer Nederland afdeling Moerdijk stelde hem gerust door op merken dat de deelnemers alleen gewezen wordt op eventuele fouten en om ze naar aanleiding daarvan positief van advies te dienen.

Subsidie

De afdeling Moerdijk krijgt van de gemeente 17.000 euro per jaar om haar werk uit te kunnen voeren. In 2018 willen zij dit geld besteden aan een opfriscursus voor automobilisten voor de specifieke doelgroep senioren (70+) en een E-bike training, het faciliteren van zowel het theoretisch en praktisch verkeersexamen voor de basisschoolleerlingen, het ondersteunen van acties gericht op verkeersgedrag van leerlingen van het voortgezet onderwijs, het aanbieden van een algemene online opfriscursus voor automobilisten en het opzetten van een bewustwordingscampagne om mensen te confronteren met het effect van hun eigen gedrag in het verkeer.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief