Alle prijswinnaars van de dikke banden races bij elkaar. FOTO TIES STEEHOUWER
Alle prijswinnaars van de dikke banden races bij elkaar. FOTO TIES STEEHOUWER

Dikke en dunne banden racen door Standdaarbuiten

Door: Bregje Kop Algemeen

STANDDAARBUITEN - Zoals elk jaar was ook de zeventigste wielerronde van Standdaarbuiten weer een groot feest. Gezien de publieke belangstelling hebben de inwoners van het dorp niet zoveel met de echte wielrenners, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de races van de fietsen met dikke banden waarin de jeugd van het dorp zich flink uit kan leven.

Om de jeugdige wielrenners op hun gemak te stellen had de organisatie een speaker van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU) ingehuurd, die bij de start de meisjes en jongens interviewde. Hij was vooral nieuwsgierig wat de kinderen als ontbijt hadden genuttigd. Zijn eindconclusie was dat een boterham met leverworst of pindakaas de beste garantie is om winnend over de meet te komen.

Horloge

Een goede zaak was dat de speaker voor de start iedereen op het hart drukte om het vooral in het begin het rustig aan te doen en voldoende afstand te houden. Mede door zijn adviezen deden er zich geen valpartijen voor zodat de mensen van de EHBO hun koffers dicht konden houden. Terwijl de kinderen hun rondjes draaiden controleerde de voorzitter van de Stichting Wielercriterium Vooruit Standdaarbuiten, Louis Koevoets, nog eens of alle 39 te winnen bekers op de goede plek stonden. Een routineklus omdat hij al 35 jaar voorzitter is. De kinderen van de jongste groepen moesten een ronde 1.500 meter fietsen en de oudere kinderen kregen twee rondjes van 1.500 meter voor de kiezen. Voor de jongste groepen was het dus starten en finishen geblazen. De eerste drie per categorie bij de jeugd werden verwend met bekers en bloemen. Voor de winnaars was er ook een horloge en voor alle andere deelnemers een medaille.

De winnaars van de dertien categorieën bij de dikke banden races waren Kevin Timmer, Levy Vermunt, Floor Santing, Kaya Jimaz, Ina Pauwels, Rick Pauwels, Maud Santing, Mathee de Clerq, Lies Smallegange, Nick de Rooij, Sterre Duvel, Chad Roks en Simone Withagen.

Hand bikers

Na de dikke bandenraces kwam er een flinke groep hand bikers aan de start onder wie zes Belgen en de kampioen uit Duitsland. De plaatselijke favoriet Micha Hielkema wist in de klasse mannen 3 de zege te pakken.

Tentoonstelling

In het heemhuis van de heemkundekring is zondag 13 mei van 11.00 tot 17.00 uur een tentoonstelling te zien over 70 jaar wielrennen in Standdaarbuiten ingericht door Mary Roks.
 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief