De aanleg van de begraafplaats in Zevenbergen is een omvangrijk project. FOTO TIES STEEHOUWER
De aanleg van de begraafplaats in Zevenbergen is een omvangrijk project. FOTO TIES STEEHOUWER

Nieuwe begraafplaats Zevenbergen begin 2019 in gebruik

Door: Peter Houtepen Algemeen

ZEVENBERGEN - Begin 2019 wordt zo goed als zeker de nieuwe begraafplaats in Zevenbergen in gebruik genomen. Dat is dan ongeveer twee jaar nadat de werkzaamheden van start gingen. De begraafplaats bevindt zich aan de Klundertseweg.

De aanleg is een uitvloeisel van het gegeven dat de twee bestaande algemene begraafplaatsen in de gemeente Moerdijk, in Zevenbergen en Klundert, onvoldoende ruimte bieden voor de toekomst. Om ervoor te zorgen dat er zeker tot aan het jaar 2040 in de gemeente genoeg begraafplaatsen beschikbaar zijn, is enkele jaren geleden besloten om in Zevenbergen een nieuwe begraafplaats aan te leggen van ongeveer vier hectare groot en daarnaast de bestaande voorziening in Klundert uit te breiden.

NAP

In mei 2017 werd een begin gemaakt met het aanleggen van de nieuwe begraafplaats. Dat wil zeggen: eerst moest het terrein opgehoogd worden vanwege het feit dat het bestaande veld onder Normaal Amsterdams Peil (NAP) gelegen was. Bij elkaar is ruim 15.000 m3 grond gestort. Die moest daarna nog een jaar inklinken middels dalen door het verlies van water. Pas daarna kon worden gestart met de resterende werkzaamheden.

Inrichting

Het geeft al aan dat de aanleg van de begraafplaats in Zevenbergen een omvangrijk project is, maar in de tussentijd is men aanbeland in de laatste fase. Daarbij gaat het om de daadwerkelijke inrichting. In deze fase worden bijvoorbeeld het parkeerterrein en de zogenaamde urnenvijver aangelegd, waarna de aanplant van groen kan beginnen.

Planning

Wanneer alles volgens planning verloopt, is medio deze maand het grondwerk afgerond en zijn de funderingen aangebracht. De parkeerplaats moet dan half september klaar zijn. Dat geldt ook voor de vijver en de verhardingen. Aansluitend hierop wordt de bestrating aangebracht. Tenslotte worden dan medio oktober de bomen, heesters en hagen geplant. Bij dat laatste moet wel een slag om de arm worden gehouden, want deze aanplant is wel afhankelijk van de weersomstandigheden. Is er sprake van een warme en lange nazomer, dan houdt dit meteen in dat deze werkzaamheden moeten worden uitgesteld tot december.

Capaciteit

"Het heeft even geduurd, maar inmiddels is er veel gebeurd", legt wethouder Thomas Zwiers uit. "De komende tijd gaan we de puntjes op de i zetten en het terrein helemaal inrichten. Zodat er straks een prachtige begraafplaats ligt met capaciteit voor de toekomst."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief