Afbeelding

Premier Mark Rutte naar Moerdijk voor opening nieuwe stoomturbine

Door: Peter Houtepen Algemeen

MOERDIJK - Minister-president Mark Rutte komt op woensdag 3 oktober naar Moerdijk om op het industrieterrein de nieuwe stoomturbine van afvalverwerker Attero te openen. Hij doet dat samen met topman Paul Ganzeboom van Attero.

De stoomturbine herbergt een aantal bijzondere innovaties en kan per minuut flexibel schakelen tussen het leveren van warmte en het produceren van groene stroom. Op volle kracht produceert de stoomturbine 120 megawatt (MW) aan elektriciteit, maar de turbine blijft ook goed draaien bij een productie van 20 MW. Attero wordt hiermee een ideale bron voor warmtelevering met een variërende warmtevraag.

De turbine heeft een aantal uitkoppelpunten waar stoom voor verschillende doeleinden nu al op specificatie is. Zo wordt stoom ingezet voor eigen processen en voor de omliggende industrie, maar is er ook lagere druk stoom beschikbaar die ideaal is voor inzet in stadsverwarming of verwarming van tuinbouwkassen. Restwarmte uit de turbine wordt handig ingezet om de gecondenseerde stoom weer voor te verwarmen voor een nieuwe productieronde. Ook hierdoor wordt de energie efficiëntie nog verder verhoogd.

Met de groene elektriciteit die de nieuwe stoomturbine van Attero in één uur tijd produceert kan een huishouden 25 jaar vooruit. ARCHIEFFOTO JOS OONINCX



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief