Vanaf 1 januari zorgt een andere opvang voor de bso en de peuteropvang.
Vanaf 1 januari zorgt een andere opvang voor de bso en de peuteropvang. Foto: Mariaschool

Kinderopvang in Langeweg blijft behouden

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

LANGEWEG - De Mariaschool in Langeweg behoudt toch de peuteropvang en de buitenschoolse opvang. De huidige aanbieder (De Lange Dwergen) van deze voorzieningen besloot er per 1 januari mee te stoppen, omdat de opvang niet langer rendabel zou zijn.

"We hebben een opvolger gevonden in kinderopvangorganisatie Kibeo. Die is gespecialiseerd in het aanbieden van deze voorzieningen in kleine kernen", meldt directeur Marleen van Kooten van de Mariaschool. Ze is erg blij dat de voorzieningen in Langeweg zo toch behouden blijven. Dat komt ten goede aan de aantrekkelijkheid van de enige basisschool van het dorp.

Intensieve samenwerking

De Mariaschool telt op dit moment 57 leerlingen. De school werkt sinds enkele jaren intensief samen met basisschool De Regenboog in Zevenbergen. De onderwijzers worden ingezet op beide scholen. Ook beschikken de Mariaschool en De Regenboog over één directeur. Dankzij deze samenwerking is de toekomst van de kleine school in Langeweg gewaarborgd. "De medezeggenschapsraad werkt ook samen. Passie is onze drijfveer om beide scholen een boost te geven voor de kwaliteit. De Mariaschool profiteert daar ook van, omdat je met een groter team meer kunt bereiken", benadrukt Van Kooten. Ze vond het dan ook belangrijk dat kinderen in Langeweg op hun eigen school naar de buitenschoolse opvang kunnen.

Peuteropvang

Onder ouders bestonden veel vragen toen de onderneemster achter De Lange Dwergen aangaf ermee te stoppen. Zij reageren dan ook erg blij dat Kibeo buitenschoolse opvang gaat aanbieden. Ook de peuteropvang blijft draaien. Die is in Langeweg wel klein, maar daar hebben de school en de opvang een alternatief voorbedacht. De peuters draaien sinds dit schooljaar twee dagdelen mee in het ochtendprogramma van de kleuters van de Mariaschool. De pedagogisch medewerkster van de opvang werkt hiervoor samen met de leerkracht van groep 1 en 2. Kibeo heeft ook aangegeven deze samenwerking voort te zetten.

Kibeo

Kibeo is een stichting die kinderopvang aanbiedt. De organisatie is onder meer actief in Zeeland waar veel ervaring is opgedaan in kleine dorpen. Daarnaast is Kibeo ook al actief op de zusterschool van de Mariaschool in Zevenbergen. "Wij vinden het belangrijk dat ouders ook gebruik kunnen maken van opvang in juist de kleine kernen. Dat is goed voor de aantrekkelijkheid van dorpen. Verder werken we actief samen met de school samen. De onderwijsassistent voor de Mariaschool werkt bijvoorbeeld ook in ons team. Dat zorgt ervoor dat kinderen vaste gezichten zien. Per 1 januari zijn we actief in Langeweg, zodat de continuïteit van de buitenschoolse opvang en peuteropvang is verzekerd. Maatschappelijk belang is onze missie", vertelt regiomanager Evelien Bos van Kibeo. Ouders zijn geïnformeerd via brieven en een informatieavond. De eigenaresse van De Lange Dwergen was ondanks herhaalde pogingen helaas niet bereikbaar voor een reactie.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief