Maarten van de Werken tussen zijn familieleden.
Maarten van de Werken tussen zijn familieleden. (Foto: Ties Steehouwer)

Maarten van de Werken 75 jaar lid van VVK: 'Ik hoorde toen bij de bende van Job'

  algemeen

KLUNDERT – Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de Voetbal Vereniging Klundert werden er 19 leden gehuldigd die al heel lang lid zijn van de club. Het middelpunt van deze huldiging was de 91-jarige Maarten van de Werken, die in 1944 lid werd en er dus 75 jaar op heeft zitten bij VVK en zijn rechtsvoorgangers. Een bijzonder jubileum en dat vonden ook de bestuurders van de gemeente Moerdijk, die dan ook wethouder Eef Schoneveld naar Klundert had afgevaardigd om de jubilaris in het zonnetje te zetten.


DOOR TIES STEEHOUWER

In de intro van dit stukje wordt er gesproken van rechtsvoorgangers. De Voetbal Vereniging Klundert werd opgericht in 1978, uit een fusie tussen O.L.T.O. en V.V.N. en bestaat dit jaar dus 41 jaar. In 1945 werd Maarten lid van V.V.N, wat staat voor Voetbal Vereniging Noordschans. Deze vereniging werd opgericht in 1919, maar kwam pas officieel van de grond in 1931 onder de naam N.V.V en later weer V.V.N. In 1940 werd de Rooms Katholieke vereniging O.L.T.O opgericht. Van de Werken was lid van de V.V.N. Van deze club weet hij nog veel te vertellen. De grote man in de beginjaren was de in Klundert legendarische Job Silvius. "Die reed met zijn fiets door de Klundert met voor en achter een paar voetbalschoenen. Als je nog niet voetbalde dan liet hij je passen en dan was je meteen lid van de bende van Job." Bij Maarten van de Werken gebeurde dat toen hij 17 jaar was. Hij weet niet meer of hij nog op de Schans heeft gespeeld, maar wel aan de Boerendijk op het grondgebied van Fijnaart.

Moye Keene
O.L.T.O. ging spelen op een veld van de katholieke kerk, daar waar nu de wijk Moye Keene ligt, en later deed ook de club van Maarten van de Werken dat. Desgevraagd vertelt hij dat hij een prima rechtsbuiten was en veel doelpunten maakte. "Ik denk dat ik zeven keer met het eerste kampioen ben geworden, maar na 36 jaar ben ik gestopt met voetballen." Omdat hij een winkel met sportartikelen had in de Westerstraat en later een meubelzaak viel het niet altijd mee om zaterdags te gaan voetballen. Wel ging hij tot voor kort iedere zaterdag kijken. Omdat de club op het ogenblik geen voorzitter heeft, nam secretaris Cees Clarijs de taak op zich om de jubilaressen toe te spreken. Hij vertelde dat er op het ogenblik veel zeer jonge leden lid worden.

Goede prestaties
Te spreken was hij ook over de goede prestaties van het eerste elftal na de degradatie van verleden jaar. Ook was hij tevreden over de opknapbeurt van de kantine de laatste tijd. Naast de huldiging van Van de Werken werden ook nog gehuldigd Leen de Bakker en Henk den Hollander omdat ze 60 jaar lid zijn van de club. Vier mensen die 50 jaar lid zijn, acht veertig jaar lid en vier 25 jaar lid werden ook in het zonnetje gezet. Voorafgaande aan de Nieuwjaarsreceptie werd er een wedstrijd gespeeld om afscheid te nemen van Poger Mukoko, Christian Fuanani, Jeroen Veger en Ferry Littooy, omdat ze deze zomer bij het eerste van de club gestopt zijn. Wethouder Eef Schoneveld had veel lovende woorden voor VV Klundert. "Niet alleen zijn jullie sportief goed bezig, maar ook is sporten erg belangrijk voor de gezondheid en het tegengaan van eenzaamheid." 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief