Afbeelding
Foto: Trekandshoot/Shutterstock

Blunder met Helwijkse garageboxen: Wie is eigenaar?

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

HELWIJK – Een groep bewoners van Helwijk heeft met verbijstering kennis genomen van het feit dat de garageboxen waarvan ze dachten eigenaar te zijn helemaal niet hun bezit zijn. Zij kregen onlangs een brief van woningcorporatie Woonkwartier waarin werd gemeld dat een huurovereenkomst werd opgezegd, omdat Woonkwartier zich had vergist in de eigendomsrechten.

De gronden achter de woningen in Helwijk werden ooit door de toenmalige gemeente Willemstad verhuurd aan bewoners. Die mochten na overleg een garage plaatsen. Bij de overdracht van die gronden aan Woonkwartier is verzuimd te melden dat een aantal huurders deze grond gebruikte voor een garagebox.

Jarenlang betaalden de 'bezitters' van deze garageruimtes netjes de huur aan de gemeente Willemstad en later aan Woonkwartier. In de zomer van 2018 ontvingen de grondgebruikers zelfs nog een huurovereenkomst van Woonkwartier.

Eigendomsrechten

In december volgde vervolgens een brief van Woonkwartier over de eigendomsrechten van de garageboxen. Dit veroorzaakte grote onrust onder de 'eigenaren'. Raadslid Jack Lems van Onafhankelijk Moerdijk heeft zich de zorgen van de garagegebruikers aangetrokken: "Ze krijgen even te horen dat de garage die ze ooit in overleg met de toenmalige gemeente Willemstad hebben gebouwd plotseling niet meer van hen zijn."

Foute overdracht

Lems vermoedt dat deze situatie is ontstaan door een foute overdracht van gemeentegrond. Hij vraagt het college om na te gaan over nog documenten bestaan van de situatie voor de herindeling. Ook wil hij dat de gemeente juristen naar de kwestie laat kijken. Tenslotte vraagt hij het gemeentebestuur in overleg te gaan met Woonkwartier om te kijken of er een meer coulante oplossing kan worden bedacht.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief