Afbeelding
Foto: Shutterstock

Moerdijks college wil wekelijks gft ophalen in de zomer

Door: Peter Houtepen Algemeen

ZEVENBERGEN - Het college van burgemeester en wethouders van Moerdijk stelt de gemeenteraad voor om in de maanden juni, juli en augustus elke week het groente- fruit- en tuinafafval (gft) op te gaan halen. 

Vanwege stankoverlast en ongedierte vindt 77 procent van de Moerdijkse bevolking het noodzakelijk dat het gft-afval in de zomer wekelijks wordt opgehaald, zo bleek uit de afvalevaluatie-enquête die eind vorig jaar werd ingevuld. “Aan die oproep geven we nu gehoor”, stelt wethouder Jack van Dorst.

Als de gemeenteraad in april akkoord gaat, rijdt de gft-wagen dit jaar als proef in juni, juli en augustus wekelijks door de straten. De rest van het jaar is dat eens per twee weken. Tijdens en na afloop van de proef wordt er geëvalueerd. Op basis daarvan bepaalt de gemeenteraad vervolgens of de service in 2020 wordt voortgezet. Van Dorst raamt de kosten van de proef op 120.00 euro. Het geld zou dit jaar uit de algemene middelen moeten komen. Wordt wekelijks inzamelen in de zomermaanden na dit jaar vaste prik, dan worden de kosten verrekend in de afvalstoffenheffing.

Die afvalstoffenheffing gaat volgend jaar naar verwachting sowieso omhoog, onder meer door de landelijke trend dat de kosten van afvalinzameling en -verwerking aanzienlijk stijgen. “Het vertrekpunt van de gemeenteraad is dat we in Moerdijk een kostendekkend tarief rekenen voor de afvalinzameling”, licht de wethouder toe, “dus we ontkomen er niet aan om gestegen kosten te verrekenen.” Volgens de huidige inzichten zal een meerpersoonshuishouden ongeveer 35 euro meer gaan betalen op jaarbasis per 2020. Wordt de wekelijkse zomerinzameling ingevoerd, dan wordt dat 45 euro.

Volgens Van Dorst geen fijn vooruitzicht. "Maar door de stijgende kosten lijkt dit onvermijdelijk."De wethouder benadrukt dat de invoering van de ondergrondse containers en het feit dat inwoners sindsdien hun afval beter scheiden, juist helpen om de kosten te drukken: “Hadden we het oude systeem behouden, dan waren we zonder twijfel duurder uit geweest. Dan hadden we namelijk minder grondstoffen gehad, die financieel gunstig zijn, en veel meer restafval, wat juist het duurst is om te verwerken. Het nieuwe systeem is op alle fronten voordeliger: voor het milieu én voor de portemonnee.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief