Tegelaar stelt ook dat met het volbouwen van de Kadedijk het dorpse karakter verdwijnt.
Tegelaar stelt ook dat met het volbouwen van de Kadedijk het dorpse karakter verdwijnt. Foto: Marjanne Dijkstra

Vrees voor bouw bij monumentale panden

Door: Marjanne Dijkstra Algemeen

FIJNAART - Ger Tegelaar is boos. Aan de overkant van zijn woning aan de Kadedijk staat de bouw van twee vrijstaande woningen in de planning. Daarvoor ligt bij de gemeente een wijziging in het bestemmingsplan van de kavels van een agrarische bestemming naar een woonbestemming. Maar Tegelaar is daar niet blij mee. Hij vreest door eventuele bouw namelijk voor schade aan zijn woning en die van de buren, die allebei een rijksmonumentale status hebben.

Toen Tegelaar hoorde van de mogelijke bouw op de kavels aan de andere kant van de dijk heeft hij een zienswijze ingediend en ingesproken op een hoorzitting. ,,De behandeling van de toekenning van de vergunning is toen doorgeschoven." De huizen van Tegelaar en zijn buurman zijn ruim 250 jaar oud. Hij vreest dus voor de panden als de vergunning toegekend en wordt gebouwd op de kavels. "Of ze nu gaan heien of boren aan de overkant, het brengt altijd trillingen met zich mee. Het kan scheuren in onze palen veroorzaken." Tegelaar is niet alleen in zijn verzet. Hij heeft inmiddels de Erfgoedvereniging Heemschut als belangrijke speler met zich mee en ook directe en omringende buren zijn niet blij. Tegelaar noemt ook de Kadedijk als weg om te recreëren in het weekend en als aanrijroute voor het dorp. "Heel de Kadedijk wordt volgebouwd en je komt als het ware in een lange tunnel richting Fijnaart. De identiteit van Fijnaart en het dorpsgevoel verdwijnt zo." Tegelaar heeft een petitie (http://Petitie24.nl/s2441) aangemaakt om de meningen te peilen.

Risico
De grootste teleurstelling zit voor Tegelaar in het punt dat de vergunningaanvraag in zijn ogen onzorgvuldig is opgesteld. "Het begon met een aanvraag voor wijziging van bestemmingsplan 'naast nummer 126'. In mijn ogen moet dat juist 'tegenover 85' zijn geweest. Als iedereen meteen had geweten dat er mogelijk tegenover twee rijksmonumentale panden zou worden gebouwd, was die bestemmingswijzigingsaanvraag veel duidelijker geweest." Hij besluit: "Als er echt gebouwd gaat worden? Dan komt er hier een te koop-bord in de tuin. Het monument is dan niet meer het monument dat het was en - belangrijker - ik wil het financiële risico dat de bouw aan de overkant aan mijn panden kan aanrichten niet lopen."

Afgewogen besluit
Wethouder Désirée Brummans (ruimtelijke ordening en wonen) vertelt namens de gemeente: "Eerder vonden we dat er meer informatie moest komen. Inmiddels is er ook een advies van de monumentencommissie. Zij stelt dat er geen bezwaar is voor de bouw, omdat de afstand tussen de bouwplaats en de rijksmonumenten voldoende is. In de vergunning zullen regels worden opgenomen, zo is er een maximale bouwhoogte van acht meter en moet er een minimale tussenruimte van vijf meter tussen de huizen zitten. Ik vind het fijn dat we straks alle informatie hebben, zodat eerst de commissie erover kan praten en daarna de gemeenteraad een afgewogen besluit kan nemen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief