Afbeelding
Fotoarchief VVD

Minister komt zelf geluidsoverlast ervaren op A4/A29

Door: Peter Houtepen Economie

HEIJNINGEN - Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen brengt op maandagmiddag 13 januari 2020 een bezoek aan Helwijk en Heijningen om zich te laten informeren over de geluidsproblematiek op de A4/A29. Uit het nalevingsverslag Geluidsproductiefonds Rijkswegen 2017 blijkt dat de normen voor geluid zijn overschreden langs de A4/A29.

De bewoners hebben de minister uitgenodigd om te komen ervaren welke geluidsoverlast zij dagelijks ervaren in en om hun woning. De bewoners willen aangeven dat het een unieke situatie is waar maatwerk nodig is, naast het beoordelen van de overlast op basis van wettelijke normen. De unieke situatie is het doortrekken van de A4, waar ook twee bruggen aanwezig zijn. Wanneer deze bruggen open zijn, veroorzaakt dit bij Helwijk files. Voor de bewoners van Helwijk betreft het maatwerk door de aanleg van een geluidswal en/of groene beplantingen.

Rijkswaterstaat

De gemeente en de bewoners hebben de afgelopen maanden meerdere malen gesproken met Rijkswaterstaat over de te nemen maatregelen langs de A4/A29. Rijkswaterstaat heeft inmiddels op delen van de A4 tweelaags ZOAB aangelegd, wat een geluid reducerend effect heeft. De hoeveelheid verkeer is echter zodanig hoog dat dit onvoldoende resultaat oplevert. Rijkswaterstaat wacht op de definitieve gegevens van het provinciale verkeersmodel om verdere maatregelen voor Helwijk en Heijningen te nemen. De provincie streeft naar een definitieve versie op 1 januari 2020. Het college van burgemeester en wethouders heeft een brief aan het bestuur van de provincie Noord-Brabant gestuurd met het verzoek het model met spoed definitief te maken.

Geluidsschermen

Op basis van voorlopige prognoses uit berekeningen van Rijkswaterstaat komen in Heijningen geluidsschermen. Voor Helwijk wordt vooralsnog tot 2040 geen overschrijding van het aantal verkeersstromen (persoons- en vrachtverkeer) verwacht en zouden er geen maatregelen nodig zijn.

Naast bovengenoemde wettelijke maatregelen zijn de gemeente en de bewoners met Rijkswaterstaat in gesprek om te bekijken of boven wettelijke maatregelen ter compensatie van de geluidsoverlast mogelijk zijn, zoals het realiseren van een geluidswal of groen voor Helwijk. Om deze wens kracht bij te zetten hebben de bewoners de minister uitgenodigd.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief