‘Dit doet pijn, maar er ontstaan ook kansen’
Ron Bouwman in één van zijn elf winkels.
Ron Bouwman in één van zijn elf winkels. (Foto: Bomont)

‘Dit doet pijn, maar er ontstaan ook kansen’

GOES - Ron Bouwman snapt dat ondernemers gebruik maken van de click and collect-mogelijkheid, maar zelf houdt hij de deuren van zijn Bomont-winkels gesloten. “Anders gaan twee stromen door elkaar lopen. Dat werkt niet.”


Naast zijn elf winkels in Zeeland en West-Brabant heeft Bomont al jaren een sterke webshop. “We doen het hartstikke goed op internet. Sinds de coronacrisis zien we zelfs een stijgende lijn. Daar ben ik natuurlijk blij mee”, zegt eigenaar Ron Bouwman.

Kabinet

Hij heeft de bestel- en afhaalmogelijkheid, die het kabinet onlangs bood, dan ook niet nodig. Sterker, het zou het voor hem lastiger maken. “Binnen je verhaal moet je als ondernemer focussen. Ik heb er niets aan dat er stromen door elkaar gaan lopen. Dan wordt het alleen maar onduidelijk. De combinatie van onze winkels, veel in toeristische gebieden, en een goede webshop maakt dat wij deze periode redelijk doorkomen. Wij redden het wel, maar vergis je niet: dit doet ook ons ontzettend pijn.”

Nekslag

De stijgende online verkopen maken het verlies door de lockdown niet goed. Het bedrijf zit op ongeveer de helft van de normale omzet. Bouwman maakt zich nog geen grote zorgen, maar houdt zijn hart wel vast voor de gevolgen van de crisis in het algemeen. “Als je kijkt naar het aantal panden dat leeg staat, bijvoorbeeld in een stad als Goes, dan is dat zorgelijk. Ik doe dit al meer dan dertig jaar en kan een stootje hebben. Voor veel ondernemers is deze lockdown echter misschien de nekslag. Zij zitten op het randje. Ik ben soms bang voor een slagveld. Dan wordt het niet aantrekkelijker om te winkelen.” Hij ziet er ook niet snel verandering in komen, alleen als de verhuurders hun prijzen verlagen. “Maar zij kunnen dat niet altijd.”

Collega’s benaderen Bouwman soms met vragen over een webshop en online zichtbaarheid. Hij zegt dan dat als je nu nog niets hebt je er niet aan moet beginnen. “Dan kost het alleen meer dan dat het opbrengt.”

Den Bosch

Hij hoopt dat de winkels zo snel mogelijk weer open kunnen. De voorjaarsvakantie komt te vroeg. Voor Bomont, met winkels in onder meer Domburg en Zoutelande, is het paasweekend belangrijk. “Dan moet dit voorbij zijn.” Het is niet dat hij momenteel niets doet. 

Hij is zijn winkel in Zoutelande aan het verbouwen en in Middelburg komt het voormalige Bar American bij het bestaande pand. “En in deze tijd ontstaan er kansen”, is Bouwman duidelijk. “Wij hebben nu een pand gehuurd in Den Bosch, op het Burgemeester Loeffplein. Het stond al langer op ons lijstje, maar qua prijs was het nu dermate interessant dat we de stap hebben gezet. In de tweede helft van dit jaar gaan we daar starten.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>