Jelle heeft zijn droomauto al in zijn bezit. FOTO JAN-KEES DE MEESTER
Jelle heeft zijn droomauto al in zijn bezit. FOTO JAN-KEES DE MEESTER Foto: Jan-Kees de Meester

Jelle van Vijven uit Yerseke sleutelt aan droomauto

Door: Britta Janssen Algemeen

YERSEKE - De 17-jarige Jelle van Vijven uit Yerseke is gek van techniek. Hij volgt de opleiding tot eerste automonteur, werkt in een garage én is al in het bezit van zijn eigen auto.

Jelle is de trotse eigenaar van een Nissan Skyline GTS. Aan het voertuig moet nog veel gedaan worden, maar Jelle vindt het een prachtauto. “Hij is alleen in Japan, Australië en Engeland verkocht”. Dat is ook uit de locatie van het stuur af te leiden; dat zit rechts. Jelle geeft toe dat hij dat best een uitdaging vindt. “In je eentje met deze rechtsgestuurde auto naar de McDrive rijden is toch lastig… of je moet er achteruit inrijden.”

Zelden
Maar waarom heeft Jelle gekozen voor dit type auto? “Voor zijn leeftijd (bouwjaar 1996, redactie) is het nog steeds een snelle auto”, weet de techneut. “Het is een 2,5 liter turbo, zes cilinders in lijn, achterwiel aangedreven, 285 pk en je ziet hem zelden in Nederland.” De legendarische Skyline heeft in het verleden dankzij zijn goede weggedrag op hoge snelheden en acceleratievermogen vele records gebroken, aldus de jonge motorfanaat.

Sleutelen
Samen met zijn pa vond Jelle de Skyline op het internet, ze moesten hem ophalen in Schijndel. Nu staat de auto bij Jelles werkgever en in zijn vrije uurtjes sleutelt hij eraan. “Ik mag van de garage-eigenaar gebruik maken van de brug en ik heb hier mijn eigen gereedschapset.” Bij het sleutelen kwam hij wel wat dingen tegen: van roestplekken tot minder dringende kwaaltjes. “Maar ja, je wilt het allemaal heel grondig aanpakken, dus sleutel je de auto verder uit elkaar dan je vooraf van plan was. Het moet natuurlijk wel goed gebeuren.”

Dat sleutelen aan zijn bolide doet hij zo veel mogelijk zelf. “Dat is ook het mooie ervan.” Maar als het bijvoorbeeld over plaatwerk gaat, heeft hij een maat die hem kan helpen. “En het verwijderen van de motor is ook zo’n klus die je liever samen doet.”

Motorfiets
Van jongs af is Jelle al in de weer met techniek. “Er is niks waarmee ik als kind meer heb gespeeld dan met Lego. Met de technische variant bouwde ik hele autochassis na. Daar kwam dan ook nog een elektromotor en zo bij.” Gek genoeg hebben brommers hem nooit geïnteresseerd. “Dat vind ik niks. Nee, dan liever een motorfiets, da’s het betere werk.” Jelle volgt de opleiding tot eerste automonteur aan het Markiezaat College in Bergen op Zoom. “Dat is niveau 3, maar ik wil ook nog gaan voor niveau 4. Dan ben je vooral bezig met het stellen van diagnoses.” Een eigen zaak lijkt hem wel wat, maar dat vindt hij nu nog toekomstmuziek.

In augustus wordt Jelle achttien jaar. Of hij dan al in zijn racemonster kan rijden? Jelle glimlacht en antwoordt stellig: “Nee, ik denk dat dat nogal optimistisch is.”

BIJDRAGE JAN-KEES DE MEESTER



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief