Afbeelding
Foto: Lupo - Pixelio

Roosendaalse Said C. niet uitgeleverd aan Marokko

Door: Mura Kuijpers 112 Meldingen

ROOSENDAAL - De Roosendaalse Said C. die verdacht wordt van drugsdelicten en omkoping mag niet aan Marokko worden uitgeleverd. “Er bestaat een reëel gevaar dat de betrokkene een zodanig oneerlijk proces zal krijgen, dat de uitlevering moet worden geweigerd”, besliste de rechtbank Zeeland-West-Brabant donderdagmiddag.

Marokko verzocht vorig jaar om uitlevering van de Roosendaler. Het land heeft op verzoek van Nederland garanties gegeven over onder meer een eerlijk proces. Echter is mede op basis van rapporten en beslissingen van internationale instanties en niet-gouvernementele organisaties een ander beeld naar voren gekomen.

Het is aannemelijk dat medeverdachten van C. door marteling verklaringen hebben afgelegd tegen hem en dat deze verklaringen als bewijs tegen hem zullen worden gebruikt in het proces in Marokko. Daarom bestaat een reëel gevaar dat hij een zodanig oneerlijk proces zal krijgen, dat de uitlevering moet worden geweigerd, oordeelt de rechtbank.

De garanties die Marokko geeft, vindt de rechtbank onvoldoende om dit gevaar af te wenden. Mede daarom wordt C. niet uitgeleverd aan Marokko. Overigens is de Roosendaler verdachte in een Nederlandse strafzaak vanwege drugstransporten. Hij woonde afwisselend in Marokko en Nederland en was lid van het Marokkaans parlement. Daar is hij politiek actief voor het Rifgebied in Marokko.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief