Afbeelding

Harmonie Oranje wil jeugd warm maken voor blaasmuziek

Algemeen

WOUW – In het sprookje ‘De gelaarsde kat’ helpt een sprekende kater met succes een arme molenaarszoon bij diens zoektocht naar voorspoed. De jongeman in kwestie weet dankzij de kater zelfs een heuse prinses te scoren! Harmonie Oranje uit Wouw heeft nu de hulp van het inventieve beest ingeroepen bij de zoektocht naar nieuwe jeugdleden. Dat gebeurt tijdens een jeugdmatinee op zondag 17 april door middel van twee gratis optredens van de harmonie. Daarvoor zijn alle leerlingen van de beide Wouwse basisscholen uitgenodigd. Niet alleen zij, iedereen is welkom.

Christian van Dongen is als bestuurslid van Oranje onder anderen verantwoordelijk voor de ledenwerving. Geen eenvoudige opdracht. “Jongeren kiezen niet meer als vanzelfsprekend voor een lidmaatschap van onze harmonie.”

Eén van de mogelijke redenen is het grote aanbod aan activiteiten voor de jeugd. Dirigent Pieter Vandermeiren weet nog wel een oorzaak: “Kinderen zijn vaak niet zo bekend met de klankkleur en mogelijkheden van een blaasorkest. Als ze voor muziek kiezen, valt de keuze vaak op andere instrumenten. Jammer, want blaasorkesten zijn heel veelzijdig en kunnen een breed repertoire spelen. Dat geldt zeker voor het kwalitatieve toporkest dat Harmonie Oranje is." Van musiceren word je slim en aardig Van Dongen: “Heel belangrijk is natuurlijk het plezier dat samen musiceren biedt. Wij stimuleren dat op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door het organiseren van sociale activiteiten zoals jeugdkampen, een jaarlijkse barbecue en uitwisselingen met andere orkesten. We zorgen ook voor een goede begeleiding, waardoor de kinderen snel na het starten van muzieklessen kunnen meedraaien met de samenspelgroep. Zo kunnen ze al gauw meespelen in een ‘echt’ orkest met andere instrumenten.” Jeroen Hack weet nog wel een handvol redenen om een instrument te gaan spelen. Om er maar één te noemen: “Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat musiceren bijdraagt aan het verhogen van zowel de intelligentie als de sociale vaardigheden van kinderen!” Hack vormt samen met zijn partner Leonie van Kelle het bedrijf ‘Muziek in Roosendaal’. Hij geeft muziekles aan de Wouwse basisschool De Baayaert. Ter gelegenheid van de opvoering ‘De gelaarsde kat’ heeft ‘Muziek in Roosendaal’ een speciaal educatieproject op poten gezet voor de leerlingen ‘De Baayaert’ en die van basisschool ‘De Stappen’. Hack: “De Gelaarsde Kat is een combinatie van verhaal en muziek, waarbij Leonie en ik de vertellers zijn. In het stuk vertolken verschillende instrumenten de rol van de personages in het sprookje. We hebben de leerlingen in de afgelopen periode al kennis laten maken met die verschillende instrumenten en de muzikale mogelijkheden ervan.”

Filmmuziek Bij het optreden zal ook muziek uit de jeugdfilm ‘Frozen’ en uit James Bond-films ten gehore worden gebracht. “Daarmee willen we de vele mogelijkheden van ons orkest laten horen”, zegt dirigent Vandermeiren. “En daarmee hopen we natuurlijk een zo breed mogelijk publiek aan te spreken”, vult Van Dongen aan. Want iedereen is welkom, niet alleen de leerlingen van beide basisscholen. Ook al zou je helemaal niet van plan zijn zelf een instrument ter hand te nemen, het optreden biedt een prachtige gelegenheid om kennis te maken met een keigoed orkest.

BIJDRAGE ROEL DE HAAN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief