De 8-jarige Julius met bal aan de voet
De 8-jarige Julius met bal aan de voet Foto Marijn Riemens

Julius' voetbaldroom wordt werkelijkheid

Door: Marijn Riemens algemeen

ROOSENDAAL - Voor de 8-jarige Julius Rockx uit Roosendaal wordt zijn droom werkelijkheid: voetballen bij Feyenoord. Waar vele jongetjes er alleen maar van kunnen dromen, speelt het talent vanaf volgend seizoen zijn wedstrijden in het rood-witte tenue van de Rotterdamse Eredivisieclub.

''Julius is altijd met een bal bezig'', vertelt vader Barry. ''Hij is een beweeglijke buitenspeler, die zowel met links als rechts schiet. Daarnaast heeft hij een neusje voor de goal en een goed spelinzicht.'' Deze kwaliteiten herkende Feyenoord ook in de jonge speler. Tijdens een toernooi afgelopen januari bij FC Binnenmaas uit Maasdam, waar Julius met zijn team aan meedeed, trok hij met zijn spel de aandacht van een Feyenoord-scout. ''Die nodigde onze zoon uit om op stage te komen'', spreekt moeder Roos trots. ''Na twee trainingen werden we uitgenodigd voor een gesprek. Julius stond toen echt in het middelpunt. Ze vinden hem al een heel 'complete voetballer' en willen hem graag aan de jeugdopleiding toevoegen. Dat was een heel bijzonder moment.''

PSV

Het voetbalavontuur van de jonge linksbuiten begon al toen hij vier jaar was. ''Ik vind het heel leuk om met de bal te dribbelen en doelpunten te maken'', vertelt Julius met glinsterende ogen. Vader Barry bevestigt dat. ''Hij is altijd vrolijk als hij voetbalt''. In juni 2016 sloot Julius zich aan bij RKVV Roosendaal. Met die club werd hij zowel in het najaar als in het voorjaar van het vorige seizoen kampioen, waarna hij de overstap maakte naar RBC. Niet alleen Feyenoord toonde interesse in de Roosendaler. In augustus 2017 trok de jonge speler ook de aandacht van PSV en de Belgische profclub Antwerp FC. ''Vanaf dat moment is Julius ook het stagetraject bij PSV gaan volgen. Bij de meeste profclubs zijn dit processen van een jaar'', vertellen vader en moeder Rockx. Een stagetraject begint met drie proeftrainingen, waarna een vervolgstage en verlengde stage volgen. Tussen deze stages door zijn er evaluaties om te bepalen of een speler verder mag of afvalt. ''In principe loopt de stage bij PSV nog, alleen hebben ze daar momenteel geen team voor Julius. Toen Feyenoord zich ook meldde, hebben we besloten het traject stop te gaan zetten.'' Julius maakt het seizoen nog wel af bij RBC en maakt daarna zijn gedroomde overstap.

Veranderingen

Na Bart Nieuwkoop uit Tholen en Randy Elst uit Roosendaal is de 8-jarige dribbelaar de derde speler die van RBC naar Feyenoord overstapt. Voor de familie Rockx brengt het wel een aantal veranderingen met zich mee. Zo zal de jonge Roosendaler komend seizoen driemaal per week door een busje van Feyenoord worden opgehaald voor de trainingen op sportcomplex Varkenoord. Daarna wordt hij weer keurig thuisgebracht. De linksbuiten zal het ook fysiek zwaarder krijgen. Waar er bij RBC drie keer een uur wordt getraind, traint hij bij Feyenoord driemaal anderhalf uur. Het worden dus lange en drukke dagen voor zowel Julius als zijn ouders, maar dat hebben ze er voor over. Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Steven Berghuis zijn zijn grote voorbeelden en het liefst speelt hij zelf ooit bij Barcelona. ''Op welke positie ik daar dan speel, maakt me niet uit. Het lijkt me vooral heel leuk om tegen Real Madrid te spelen'', vertelt Julius.

Internationale toernooien

De jongeling sluit volgend seizoen aan bij de JO9, de jeugdcategorie voor spelers tot negen jaar. Zij spelen competitiewedstrijden door heel het land en nemen daarnaast ook deel aan internationale toernooien in onder andere Frankrijk, Spanje en Polen. Vanuit Feyenoord krijgt Julius huiswerkbegeleiding om tijdens zijn afwezigheid op school toch bij te blijven. ''Wij als ouders proberen natuurlijk zoveel mogelijk te gaan kijken. Maar we hebben ook nog twee andere kinderen en die sporten ook. We zullen onze aandacht goed moeten verdelen'', besluit vader Barry. ''Ondanks dat het wel een flinke belasting voor ons gezin wordt, kijken we enorm uit naar deze kans.'' 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief