Afbeelding
Foto: foto van Poolse School Roosendaal

Poolse School Roosendaal komt met beker naar Roosendaal

Door: Janny Mathijssen algemeen

ROOSENDAAL - Op 18 maart vond in het Theater 't Mozaïek in Wijchen voor de 18e keer het Poëziefestival Wierszowisko voor Poolse Kinderen in Nederland plaats. Dit jaar onder het motto: "Alles mag tot 18 jaar".

De Poolse School Roosendaal nam deel aan het festival. Individueel trad op: Lena Cichowicz, Vanessa Madej, Gabriela Bekier en Amelie Gruchala. Lena won de extra prijs en Amelie kreeg de aanmoedigingsprijs, een mooi boek uit de handen van de senator van Polen en de bekende acteur Jerzy Fedorowicz, voorzitter van de jury. Na de individuele optredens was het tijd voor de kleine groepsvoorstellingen. De acht kinderen schitterden in de voorstelling “Vier jaargetijden buiten”. De jury was onder de indruk van een mooie openingsdans en de originele vertaling van de 4 seizoenen in deze voorstelling. Dit optreden was goed voor de derde prijs.

Festival
Wierszowisko is het grootste festival van de Poolse Poëzie voor kinderen in Nederland georganiseerd door het Forum Poolse Scholen in Nederland. Elk jaar trekt dit festival steeds meer deelnemers en toeschouwers. Dit jaar stonden maar liefst 87 jonge deelnemers van 12 Poolse Scholen in Nederland op het podium. De jury bestond uit vertegenwoordigers van culturele Poolse organisaties in Nederland, vertegenwoordigers van de ambassade en gasten uit Polen, waaronder de beroemde actrice Edyta Jungowska en senator Jerzy Fedorowicz.


Bijeenkomst
De Poolse School Roosendaal is opgericht in Roosendaal net een jaar geleden. Tot nu toe kwamen de kinderen die tweetalig worden opgevoed bij elkaar bij de Openbare Bibliotheek op de Markt. Aanstaande zaterdag verhuist, steeds groeiende school naar het Wijkhuis de Bergspil in Tolberg. Twee keer in de maand krijgen de kinderen les op zaterdagochtend. Er is ook de mogelijkheid om Nederlandse lessen te volgen en Pools te leren voor volwassenen. Voor meer info kunt u een mail sturen naar psroosendaal@gmail.com. U vind ons ook op facebook. [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief