Drie politici vragen aandacht voor monumentale panden en de rijke historie van de stadsparken
Drie politici vragen aandacht voor monumentale panden en de rijke historie van de stadsparken (Foto: )

Meer aandacht voor 'nieuwe' monumenten

ROOSENDAAL - De Kruiskerk, de fabrieken van Wenneker en Van Gilse en het Vrouwenhofpark en het Emile van Loonpark moeten toegevoegd worden aan de monumentenlijst. Dat stellen Sebastiaan Hamans, Sjef van Dorst en Yvonne de Beer. De drie politici willen meer aandacht voor Roosendaalse monumenten.


Roosendaal beleeft deze dagen het hoogtepunt rondom de viering van het 750-jarig bestaan van de stad. Volgens de drie politici een mooi moment om nog eens extra stil te staan bij de herkomst en identiteit van de stad én de vijf dorpen. "We beschikken momenteel al over een prachtige lijst met monumentale gebouwen", stellen zij dan ook. Maar, deze lijst is volgens hen in 2010 voor het laatst geactualiseerd. "Opvallend is dat de lijst bijna uitsluitend gebouwen bevat van vóór de Tweede Wereldoorlog, terwijl er ook veel behoudenswaardige panden zijn van recenter datum."

Nieuwe monumenten

Hamans, Van Dorst en De Beer denken bijvoorbeeld aan panden zoals de Kruiskerk en de fabrieken van Wenneker en Van Gilse. "Volgens ons zou het mooi zijn als dergelijke panden kunnen worden toegevoegd aan de monumentenlijst." De kruiskerk is bijvoorbeeld in 2006 al door de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten aangemerkt als één van de meest behoudenswaardige kerkgebouwen uit de wederopbouwperiode in Nederland. Om de komende tijd meer aandacht te besteden aan deze bijzondere panden, vragen de politici om in ieder geval de gemeentelijke lijst van monumentale gebouwen uit te breiden. Daarbij moet volgens hen goed gekeken worden naar religieus en industrieel erfgoed, ook uit de wederopbouwperiode.

Kerken

Daarnaast willen de politici weten op welke manier het college bezig is met de ontwikkelingen binnen de St. Norbertusparochie. De parochie heeft aangekondigd twee van de drie locaties voor de eredienst in Roosendaal af te gaan stoten. "Twee van die locaties zijn rijksmonumenten, te weten de Josephkerk en de Paterskerk en de derde locatie is een gemeentelijk monument, te weten de Moeder Godskerk. Wij hopen natuurlijk dat daarvoor een nieuwe bestemming kan worden gevonden, zoals dat ook bij de St. Gertrudis van Nijvelkerk te Heerle, de Heilige Maria Hemelvaartkerk te Nispen en de Heilig Hartkerk is gebeurd."

Stadsparken

Last but not least zijn de stadsparken van Roosendaal. "Gemeentelijk erfgoed bestaat niet uitsluitend uit monumentale panden. Wij vragen in dat kader graag aandacht voor de parken in Roosendaal, die vaak een rijke historie hebben. Denk bijvoorbeeld aan het Vrouwenhofpark en het Emile van Loonpark."

Remko Vermunt

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES