Foto: Cast musicalproductie Jong! Aladdin

Tijd van je Leven winnaar Cultuurprijs 2018

De jongerencultuurprijs ging naar de cast van Jong! voor de musical Aladdin


ROOSENDAAL – 'Tijd van je Leven' heeft de Cultuurprijs Gemeente Roosendaal gewonnen. De hoog gepensioneerde deelnemers maakten een vreugdedansje op het toneel van de grote zaal in schouwburg De Kring toen Wethouder Toine Theunis de uitslag bekend maakte. De Jongeren Cultuurprijs ging naar de cast van Stichting Jong! die met hun musical Aladdin eerder dit jaar volle zalen trok en het publiek vrijdagavond tijdens de prijsuitreiking op een mini-uitvoering trakteerden. De winnaars kregen een cheque en plaquette.

DOOR ELLES JANSEN

Wethouder van Cultuur Toine Theuns benadrukte in zijn speech het belang van cultuur zowel voor ouderen en jongeren. "Tijdens Roosendaal 750 heeft iedereen kunnen zien wat Roosendaal op gebied van cultuur in huis heeft en hoe er samengewerkt kan worden. Er moet meer geld beschikbaar komen om op het podium te blijven".

Tijd van je Leven
De grote zaal van De Kring zat vol met verwachtingsvolle toeschouwers terwijl presentator en cabaretier Max van den Burg de spanning nog wat opvoerde. "Tijd van je Leven" is een project van GGD West-Brabant, zorginstellingen en kunstenaars. 'Het is opgezet om de sociale vitaliteit voor ouderen te vergroten door o.a. dans en beweging", vertelt Anneke Wijn, coördinator (CultuurCompaan Roosendaal). "We willen mensen uit eenzaamheid halen en kunst is een manier om met elkaar in contact te komen." Dit gebeurt door workshops waarin verschillende kunstvormen aan bod komen zoals o.a. muziek, dans, beeldende kunst, textiel. Verhalen vertellen die omgezet worden in kunst. "Ik heb mijn waardigheid teruggekregen" vertelt Piet van Poorte (91). "We waren in slaap gevallen. Tijd van je Leven is een investering voor de toekomst, dus ook voor jullie zelf", zegt hij in de microfoon wat hem een daverend applaus van het publiek oplevert. "Het is een prachtig project wat veel voldoening geeft", aldus meewerkend kunstenaars Marijke Maas en Anton Watzeels."De mensen hebben er veel plezier in. De gemiddelde leeftijd is 80 jaar!"

Genomineerden
De overige genomineerden waren het Hurksproject waarin een diavoorstelling van alle huizen en gebouwen van de bekende architect Jacques Hurks te zien waren. " Half Roosendaal is door hem ontworpen" grapt Max van den Burg. "Het Hurksproject heeft in december 2017 in het Tongerlohuys een tentoonstelling georganiseerd en dit jaar gaan we een kamer inrichting in de bibliotheek", licht Frans van Oorschot toe. Hij heeft Hurkskoekjes meegenomen als troostprijs voor de verliezers. Hij zal ze helaas zelf moeten opeten. De tweede genomineerde was De Roosendaalse Gedichtenroute. Stadsdichter Eric van Deelden droeg een gedicht voor en gaf uitleg over de Gedichtenroute waarbij mensen via een QR-code op hun smartphone op 41 locaties in Roosendaal gedichten kunnen beluisteren en lezen. "Het streven is naar 100 gedichten hotspots", aldus Van Deelden. De route is verkrijgbaar bij het VVV kantoor.

Als derde genomineerde kwam Blues Promotion Roosendaal in beeld. Zij organiseren jaarlijks de Bommenblues en het festival Back to the fifties. "Dit is een lifestyle festival compleet met muziek, auto's, kleding en dansdemo's. Je kan jezelf helemaal in de jaren 50 stijl kleden en je haar zo laten doen", vertelt Corneel Rossen.

Jeugd Cultuurprijs
De Jeugd Cultuurprijs is een aanmoedigingsprijs en bevat een waardecheque van 250 euro. De eerste prijs ging naar theater JONG! met de cast van de musicalproductie Aladdin. Zij traden in vol ornaat op met prachtige kostuums en grime. Het was een zeer professionele opvoering en de eerste prijs is dan ook dik verdiend. De tweede genomineerde was de docufilm van Sven de Laet die voor een afstudeerproject vier jonge politici heeft gefilmd tijdens de gemeenteraads-verkiezingen. Speciaal voor de uitreiking had hij nog een interactief filmpje gemaakt met Nick Klaver (GroenLinks) en Sanneke Vermeulen (VVD) die filmend door de stad liepen richting De Kring en zo het podium op kwamen lopen tijdens de voorstelling. De laatste genomineerde was De Nationale Jongerenherdenking. In een interview met Björn Rommens werd gesproken over hoe jongeren op geheel eigen manier stil kunnen staan bij de herdenking van oorlogsslachtoffers van alle tijden.

Elles Jansen

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES