raadhuis
raadhuis

Heemkundekring presenteert 74ste tijdschrift

ROOSENDAAL - Heemkundekring De Vrijheit van Rosendale presenteert op woensdag 19 juni het 74ste nummer van het door hen uitgegeven tijdschrift. In de gewelvenzaal van het Oude Raadhuis wordt het eerste exemplaar door wethouder René van Ginderen uitgereikt aan Klaas en Joseph Vos.


In deze nieuwe editie van maar liefst zestig pagina's komen weer verschillende facetten van de maatschappij en mensen uit het verleden tot leven. Zo begon precies 100 jaar geleden in Roosendaal de R.K. Landbouwwinterschool met agrarisch onderwijs voor het hele bisdom Breda. "Er werd aan de Wouwseweg een majestueus gebouw weggezet op een groot terrein, dat naast het onderwijs ook ruimte bood aan andere agrarische activiteiten. De school heeft door het onderwijs gezorgd voor belangrijke ontwikkelingen in de landbouw en de veeteelt in West Brabant en vooral de teelt van pootaardappelen gepromoot, waarmee ze ook internationale belangstelling kreeg." In totaal hebben bijna 1.600 boerenzonen hun diploma gehaald tot aan de sluiting van de school in 1973. Dit alles is beschreven door Pieter van Leijsen.

Molenstraat

Joss Hopstaken schreef een artikel over de schuur achter Molenstraat 174 die onlangs is afgebrand. Het vormde voor hem dé aanleiding om zich te verdiepen in het gebruik van het gebouw en de eigenaren ervan. Het artikel draagt de titel 'Melasse, grutten en bier' en daarmee licht Hopstaken een tipje van de sluier op. Marius Broos besteedt in het artikel Roosendaal, van dag tot dag, 1 juli 1918 – 31 december 1918 aandacht aan het dagelijks leven, zoals dat toen in de krant aan bod kwam.

't Kros

Jetty Blijdenstein brengt voor de zevende maal haar rubriek Bij òòns tuis in Roosendaals dialect. In het verhaal Een vakbondsman werd 'de sigaar' van Frits de Kaart uit Goes komt het leven van vakbondsman Jan Schepers voor het voetlicht. René Reijnders blikt in het artikel De jongeren-sociëteit 't Kros terug op de jaren 1967 tot 1986, toen deze organisatie aan jongeren vernieuwende ontspanningsmogelijkheden aanbood op het gebied van film, cabaret, muziek, enzovoorts. Maar al te vaak wordt gedacht dat een potstal iets is uit lang vervlogen tijden. Vijftig jaar terug stond zo'n stal echter nog op menig boerenerf in West-Brabant, al was het dan alleen voor het jongvee. Marius Broos legt in de bijdrage Potstallen en grupstallen het verschil uit tussen beide typen én de Werkgroep Genealogie publiceert de bijdrage Voor iets lekkers naar Janus Dekkers. Aan dit verhaal is een kwartierstaat van zijn zoon Adrianus toegevoegd.

Bijeenkomst

Tijdens de besloten bijeenkomst van woensdag 19 juni krijgen de aanwezigen eerst een korte presentatie over de inhoud van dit nummer. Daarna is het aan Pieter van Leijsen om wat meer te vertellen over zijn verhaal over de landbouwwinterschool in Roosendaal. Na een kort woordje van wethouder René van Ginderen wordt uiteindelijk het eerste exemplaar overhandigd aan de heren Joseph en Kees Vos. De tijdschriften zijn vanaf dan officieel verkrijgbaar bij de Heemkundekring voor negen euro per stuk. Kijk voor meer informatie op www.heemkundekringroosendaal.nl

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>