Flesjes zijn een veelvoorkomende vorm van zwerfafval
Flesjes zijn een veelvoorkomende vorm van zwerfafval (Foto: Hanneke Marcelis)

Raad stelt extra geld beschikbaar voor zwerfafval

ROOSENDAAL - De gemeenteraad heeft afgelopen week unaniem ingestemd met een amendement van de Roosendaalse Lijst. De fractie wilde extra geld vrijmaken voor een stevige bestrijding van afvaldump/zwerfafval en diende daarom tijdens de laatste vergadering voor het zomerreces een amendement in.


"Afvaldumpingen/zwerfafval zijn één van de grootste frustraties onder onze inwoners", aldus Eric de Regt. Daarom stelde hij voor om voor de jaren 2020, 2021, 2022 een bedrag van 75.000 euro per jaar extra in te zetten voor strenge toezicht, handhaving, nacontroles en opsporing. Een idee dat ook bij de rest van de raad op goedkeuring kon rekenen. Het geld moet onder andere ingezet gaan worden voor 1,5 fte extra bij de boa's.

Eerder dit jaar heeft de gemeenteraad al gesproken wordt over de noodzaak om de vinger aan de pols te houden wat betreft zwerfafval en -dumpingen. Met een motie werd toen het college al opgedragen om heldere doelstellingen te formuleren om zwerfafval tegen te gaan. "Hier is nog geen uitvoering aan gegeven; Onderwerpen als voorlichting, controle, meldpunt, mobiele milieustraat, analyse van dumpingen, verscherpt toezicht, handhaving en nacontroles moeten hierin een plek krijgen. Om deze zaken tot uitvoer te brengen is een plan van aanpak niet genoeg; ook geld is nodig", stelt De Regt.

Een andere reden voor De Regt om het amendement in te dienen is het nieuwe afvalbeleid, waarbij het restafaval en plastic afval nog maar één keer in de vier weken wordt ingezameld. "De mogelijkheid is aanwezig dat dit zal leiden tot een toename van het zwerfafval en illegale afvaldump en dat dit een stevige aanpak rechtvaardigt door strengere controles, handhaving en nacontroles, náást de reeds ingezette lijn van intensievere communicatie."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES