Burgemeester Niederer reikt Roosenspeld uit aan Marja Steeman
Burgemeester Niederer reikt Roosenspeld uit aan Marja Steeman (Foto: Elles Jansen)

Marja Steeman ontvangt Roosenspeld voor inzet Inloophuis de Rose-Linde

Een hart onder de riem voor mensen met kanker


ROOSENDAAL – Marja Steeman werd maandagavond tijdens de bestuursvergadering van Inloophuis de Rose-Linde compleet verrast toen Burgemeester Jacques Niederer en zijn gevolg binnenstapte. Marja ontving een oorkonde en de Roosenspeld voor haar grote inzet voor mensen met kanker en hun naasten.

"Op 5 mei 2014 was ik hier aanwezig voor de opening", begon de burgemeester zijn toespraak. "En ik ben diep onder de indruk wat er sindsdien hier is weggezet." Niederer benoemde in zijn speech niet alleen de enorme inzet van Marja voor het inloophuis maar ook haar andere activiteiten zoals o.a. de organisatie van Samenloop voor Hoop, project Wandelen voor Water en Sta op voor de Minima.

Totale verrassing

Familie en vrienden van Marja hadden zich in stilte verzameld en konden genieten van de totale verrassing op het gezicht van Marja. Ontroerd nam zij de Roosenspeld en de bijbehorende oorkonde in ontvangst. "Ik had over deze bijzondere spelt gehoord, maar had nooit bedacht dat ik hiervoor in aanmerking zou komen."

Ervaringen


Op verzoek van het oncologieteam van het Bravis Ziekenhuis, Janneke van Vliet (lid van de toenmalige directie) en Thed van Kempen van Stichting Groenhuysen is Marja samen met Peter Buijs en alle andere bestuursleden gaan onderzoeken wat er voor mogelijkheden waren om steun te bieden aan mensen met kanker. "We hebben ons aangesloten bij IPSO, de landelijke organisatie van inloophuizen waarvan er inmiddels zo'n tachtig zijn in Nederland", vertelt Marja. "Je kan bij het inloophuis terecht voor een luisterend oor, lezingen, maar ook voor vele leuke activiteiten om je zinnen te verzetten." Het inloophuis wordt gerund door vele vrijwilligers, velen zelf ervaringsdeskundige zoals Marja. "Je weet heel goed wat er door onze lotgenoten heengaat en het is fijn om ervaringen uit te kunnen wisselen en steun te ontvangen van elkaar."

Donkere wolken

Als je de diagnose kanker krijgt, hangt dit als een donkere wolk boven je hoofd. Het is elke dag aanwezig en beïnvloedt je leven. Je staat ermee op en gaat ermee naar bed. Soms keren mensen helemaal in zichzelf en weten familieleden zich geen raad. "Iedereen die met kanker te maken krijgt kan altijd bij het inloophuis terecht", aldus Marja. Het inloophuis is gevestigd aan Langdonk 5 in het pand van Fytaal waar nauw mee samengewerkt wordt. "Team Doelbewust sponsort een bewegingsprogramma waarbij, onder begeleiding van een fysiotherapeut met specialisatie oncologie, je drie maanden kunt sporten om aan je conditie te werken."

Erop uit

Als mensen bij Fytaal hun energielevel hebben opgebouwd is het belangrijk om deze conditie te onderhouden. Dat kan bij Inloophuis de Rose-Linde door bijvoorbeeld mee te doen aan de wekelijkse loopclub op maandag en vrijdag. Maar er worden ook kookcursussen gegeven, workshops bloemschikken en er is veel interesse voor de workshop Look Good, Feel Better met praktische tips voor het dragen van pruiken en make-up tips voor wenkbrauwen die door de chemo vaak verdwijnen.

Dankzij vrijwilligers

Burgemeester Niederer zette Marja in de bloemetjes maar Marja benadrukt dat zij het niet alleen gedaan heeft maar samen met de vrijwilligers en het bestuur. "Peter Buijs zette zich na zijn pensioen meer dan 20 uur per week vrijwillig in en zo kan ik nog wel wat namen noemen. De Roosenspeld is een bekroning voor ons allemaal."

Elles Jansen

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES