Loopgroep Arromanches-Nispen.
Loopgroep Arromanches-Nispen. (Foto: Sportdorp Nispen)

Lopers in alle vroegte van start voor Bevrijdingsloop Nispen

NISPEN - Kijkend door het raam van het Museum Du Débarquement naar de woeste zee die beukt op de stranden van Arromanches-les-Bains zie je de pontons nog liggen die 75 jaar geleden zijn gebruikt bij de invasie van Normandië. De pontons zijn nog een overblijfsel van de haven die in de zee voor de kust van Arromanches in twee dagen werd aangelegd, met als doel geheel Europa te bevrijden van de bezetting door de Duitsers. Wat een indrukwekkende operatie moet dat geweest zijn. Jaren van voorbereiding. Met maquettes, beelden, voorwerpen en films wordt dit allemaal uitgelegd in dit museum.


Ook zal dit museum op 24 oktober de plaats zijn waar een groep lopers in alle vroegte gaat vertrekken met een brandende fakkel uitgereikt door de burgemeester van Arromanches-les-Bains om deze te brengen naar Nispen. Arromanches-les-Bains is de plaats waar de bevrijders van Nispen 75 jaar geleden zijn geland en men wil gedeeltelijk in de voetsporen lopen van deze Engelse Polar Bear divisie.

Opgedeeld in groepen

Deze tocht van 570 kilometer wordt in estafettevorm afgelegd. Het totale team van 39 personen is opgedeeld in drie groepen met lopers die tussendoor ook nog stukken moeten fietsen als begeleiding. Iedere groep legt ongeveer 60 kilometer af om dan te worden afgewisseld. Ook de chauffeurs van de campers en busjes die de groepen begeleiden hebben een zware taak om te vervullen. De mensen van de catering hebben de belangrijke taak om iedereen fit te houden. Een cameraman en fotograaf volgen de tocht en leggen alles vast. Door continu door te lopen zowel overdag als 's nachts hopen ze op zaterdagmiddag 26 oktober rond 14.00 uur aan te komen met de fakkel in Nispen. Op 26 oktober 1944 werd Nispen bevrijd en exact 75 jaar later willen zij dit herdenken door met dit symbool Nispen binnen te lopen.

Groots onthaal

In samenwerking met de Oranjestichting Nispen wordt er een groots onthaal voorbereid. Begeleid door Harmonie St. Cecilia, diverse oude militaire voertuigen en figuranten van het Nispens Toneel, gaan ze door een paar straten waar de bevrijders in Nispen hebben gestreden om uiteindelijk bij de kerk uit te komen. Hier wordt de groep ontvangen en wordt het bevrijdingsvuur doorgegeven aan de omliggende kerkdorpen van Nispen. In de kerk zal er nog muziek en zang zijn. Gedichten worden voorgelezen en daarna zal men gezamenlijk een toost uitbrengen op het einde van een zware onderneming die iedereen bewust heeft gemaakt wat het betekent om 75 jaar in vrijheid te mogen leven dankzij de inzet van onze bevrijders.

Sommige van de deelnemers aan de bevrijdingssloop hebben persoonlijke ervaringen die met de oorlog te makken hebben welke deel uitmaken van hun leven en beseffen daardoor maar al te goed dat wij dit grote goed moeten koesteren dat we in vrijheid mogen en kunnen lopen.

De loopgroep is gedurende de tocht te volgen op www.sportdorpnispen.nl en op facebook https://www.facebook.com/lopeninvrijheid/

Voor meer informatie: info@sportdorpnispen.nl

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief