Foto:

Tongerlohuys breidt uit met Roosendaals dialect

ROOSENDAAL - Een langgekoesterde wens van het Tongerlohuys krijgt steeds meer vorm in het Erfgoedcentrum aan de Kerkstraat. Vanaf nu maak je in het museum kennis met het Roosendaals dialect.


Op de bovenverdieping neem je bijvoorbeeld plaats naast een virtuele dame en krijg je enkele vragen te horen in plat Roosendaals. Er wordt je gevraagd of je brembeezies lust. Je wordt uitgedaagd om enkele Nederlandse zinnen te vertalen naar het Roosendaals en je kunt vervolgens op zoek naar de juiste foto's bij de omschrijvingen. Weet jij welk plaatje bij een vrùmmes hoort? En herken jij het tietekot op de foto's?

Schrijfwijze
"Het was niet eenvoudig om dit onderdeel van de vaste collectie vorm te geven", vertelt conservator Janine Verster. "Het was vooral lastig om de juiste schrijfwijze te achterhalen van veel woorden in het Roosendaals. Gelukkig konden we hiervoor altijd terecht bij Jan van Nassau van Oòns Taoltje".

Taal en Cultuur
Tijdens één van de Erfgoedcolleges verzorgde prof.dr. Jos Swanenberg een lezing in theater De Kring. Jos is bijzonder hoogleraar in Taal en Cultuur en is werkzaam aan de Universiteit van Tilburg. "Hij wist ons te vertellen dat de spelling voor een dialect nauwelijks vast te stellen valt. Hij heeft ons met zijn adviezen erg op weg geholpen", vertelt Janine.

Interactief
Oòns Taoltje is nauw betrokken geweest bij de inrichting van dit onderdeel van de vaste expositie in het museum. De vormgeving lag in handen van Bos & Bos uit Steenbergen. Zij zijn er weer in geslaagd om er een interactief onderdeel van te maken, een feest der herkenning voor de echte Roosendaler en een prima manier om je kennis van het Roosendaalse dialect bij te spijkeren als je niet geboren en getogen Roosendaler bent.

Remko Vermunt

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>